ßßß
Składniki suche:2 szkl. mąki1 łyżka proszku do pieczenia (ja zawsze daję łyżeczkę)pół szklanki cukru (w zależności od tego co dodaję do babeczek, ilość cukru zmniejszam. Jeśli jest to gorzka czekolada ta proporcja cukru zostaje)Składniki mokre:1 jajko1 szkl. mleka1/2 szkl. olejuSkładniki suche łączę w jednej misce, mokre w drugiej większej. Później przesypuje suche do masy jajeczno-mleczno-olejowej i mieszam wszystko razem. Nie przykładam się do tego zbytnio. Podobno im mniej mieszamy tym babeczki są lepsze.Dalej to już tylko radosna twórczość. Jeśli chce ciemne - dodaję kakao, Jak mam ochotę na zdrowsze dorzucam żurawinę, śliwkę, rodzynki, orzechy. A jak chce słodkie to czekoladę - i tu też dużo kombinowałam. Raz była gorzka, innym razem smakowa lub nadziewana. Co było pod ręką.
Gdy masa jest gotowa przekładam ją do foremek na 3/4 wysokości (pamiętajcie, że babeczki jeszcze urosną) i piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 15-20 minut, bez termoobiegu.