Wykonanie
Nie wiem, czy u was w domu piecze się takie babeczki. U mnie robię je bardzo często. Jest to szybki i prosty sposób na coś słodkiego do
kawy. Tak naprawdę ich smak zależy tylko od naszej wyobraźni.
Składniki suche:2 szkl.
mąki1 łyżka
proszku do pieczenia (ja zawsze
daję łyżeczkę)pół szklanki
cukru (w zależności od tego co dodaję do babeczek, ilość
cukru zmniejszam. Jeśli jest to
gorzka czekolada ta proporcja
cukru zostaje)Składniki mokre:1
jajko1 szkl.
mleka1/2 szkl.
olejuSkładniki suche łączę w jednej misce, mokre w drugiej większej. Później przesypuje suche do masy jajeczno-
mleczno-olejowej i mieszam wszystko razem. Nie przykładam się do tego zbytnio. Podobno im mniej mieszamy tym babeczki są lepsze.Dalej to już tylko radosna twórczość. Jeśli chce ciemne - dodaję
kakao, Jak mam ochotę na zdrowsze dorzucam
żurawinę,
śliwkę,
rodzynki,
orzechy. A jak chce słodkie to
czekoladę - i tu też dużo kombinowałam. Raz była gorzka, innym razem smakowa lub nadziewana. Co było pod ręką.
Gdy masa jest gotowa przekładam ją do foremek na 3/4 wysokości (pamiętajcie, że babeczki jeszcze urosną) i piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 15-20 minut, bez termoobiegu.