Wykonanie
Gorąca
herbata. Zapach
pomarańczy i
kardamonu .Krucha
słodycz w ustach.Stwórzmy sobie jesienne niebo.Nasze małe ziemskie niebo. A któż nam zabroni?Bo z czym kojarzy Wam się jesień? Mi z długimi wieczorami, grubym kocem, kominkiem, gorącą
herbatą z
cytryną,
czerwonym winem i mruczącym kotem skulonym w nogach.To moje niebo. Mi wiele do szczęścia nie trzeba. No może jeszcze odrobinę
słodyczy. Na szczęście mój dom jest jej pełen - upchanej po półkach, pochowanej w zamrażalce, zamkniętej w spiżarnianych słoikach. Jest w nim także
słodycz nienamacalna, bezcenna, nieuchwytna, wciąż obecna... To jej braku najbardziej się boję, dlatego chomikuję w domu różne jej namacalne wcielenia.W najciemniejszym
kącie kuchni stoi słoik,
ciasteczkowy słoik . To jego mój
ciasteczkowy potwór duszy lubi najbardziej. Nie ma w nim miejsca na wysoce przetworzone
słodycze. Są tam za to zdrowe, słodkie cuda, uskrzydlające zmęczoną jesienną duszę. Każdy tydzień przynosi nowe, słodkie połączenia. Jedyną niezmienną stałą jest tutaj cudowny smak i zawarte w nim zdrowie, brak
cukru i glutenu.Ostatnio z mojego
ciasteczkowego słoika wydobywał się zapach
pomarańczy i
kardamonu . Złodziejski chrup odkrył
orzechowy posmak
amarantusa, nutę czarnej
herbaty i mały dodatek Cointreau .
Ciasteczka dla mnie tak idealne, że moja dziecięca część zjadła je, bez chęci dzielenia się z rówieśnikami. Walczyłaby o ostatni kęs, niczym o rozchwytywaną
łopatkę w piaskownicy.Jeśli tak jak ja, macie duszę
ciasteczkowego potwora, musicie spróbować tych
ciasteczek. Gwarantuję, z
kubkiem ciepłej
herbaty i ciepłym kocem przeniosą Was w jesienne niebo. :)
bezglutenowe wegańskie(ok. 17-18 sztuk)- 2/3 szklanki
masła z
nerkowców (ok. 180 g) - można zastąpić je innym, Waszym ulubionym, choć radziłabym wykorzystanie tu
masła niezbyt wyraźnego w smaku- 120 g
syropu klonowego /
syropu z agawy /
miodu (pamiętajcie, że
miód jest słodszy od pozostałych
syropów)- 1/2 szklanki
mąki ryżowej- 3/4 szklanki
mąki amarantusowej, ja używam Amarello- 1/3 szklanki bardzo mocnego naparu z czarnej
herbaty Earl Grey (ja na 1/3 szklanki dałam 2 łyżeczki)- skórka otarta z 1 i 1/2
pomarańczy, najlepiej ekologicznej- 1 łyżka
likieru Cointreau - można zastąpić ekstraktem
pomarańczowym; pamiętajmy,
alkohol zawarty w
likierze wyparuje podczas pieczenia- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- 1 łyżeczka mielonego
kardamonu- do posypania
ciasteczek:
płatki migdałówW dużej misce mieszam
mąki i
przyprawy. Dodaję
syrop klonowy,
likier,
herbatę,
skórkę pomarańczową, pastę
waniliową i
masło z
nerkowców. Wszystko dokładnie mieszam, by uzyskać zwartą masę. Próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej
syropu klonowego.Za pomocą zwilżonej dłoni formuję z ciasta kulki wielkości
orzecha włoskiego. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie spłaszczam je, by uzyskać płaskie
ciasteczka.
Ciasteczka posypuję
płatkami migdałowymi i lekko je wgniatam w ciasto.Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10-15 min. Uważam, by
ciasteczka się nie przypaliły.Blaszkę z upieczonymi
ciasteczkami wyciągam z piekarnika i nie ruszając ich, pozwalam im ostygnąć.Smacznego!