Wykonanie
Uwielbiam piec domowe
pieczywo. Świeże, chrupiące, bez spulchniaczy, na naturalnym zakwasie lub drożdżach... Pamiętam z dzieciństwa, jak mówiło się, że na wszystko może zabraknąć, ale
chleb to podstawa i być musi. Wtedy jednak
pieczywo kupione w sklepie miało smak i nie wysychało po 1 dniu. Kiedyś właściwie to wszystko było smaczniejsze... nie sądzicie? :)Aby powrócić smakiem do dzieciństwa upiekłam pyszne
bagietki francuskie.Składniki:3 szkl
mąki pszennej (nie musi być chlebowa)1 szkl ciepłej
wody25 g świeżych
drożdży1,5 łyżeczki
soli2 łyżki
masła1 łyżka
cukrusezam1
jajko1 łyżka
mleka1. Z
wody,
drożdży, połowy
cukru i ok 3 łyżek
mąki zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2 szkl
mąki,
sól,
cukier i
masło wymieszać do otrzymania konsystencji mokrego piasku, dodać
drożdże i lekko wyrobić. Gdy
woda zostanie wchłonięta, dodać pozostałą część
mąki i dokładnie wyrobić.2. Ciasto odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie znów je wyrobić, przełożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.3. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę i znów odstawić na 10 minut (u mnie rosło w piekarniku na funkcji wyrastania ciasta, więc było lekko ciepłe). Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 6 mm, posypać
sezamem i zwinąć jak roladę.4. Ciasto podzielić na dwie lub więcej części, uformować
bagietki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na ok 20 minut).
Bagietki naciąć
ostrym nożem, posmarować rozmąconym
jajkiem z
mlekiem i posypać
sezamem. Pierwsze 10 minut piec w 220*C, a kolejne 20 - 25 minut w 200*C.5. Czas pieczenia zależny jest od wielkości
bagietek. Może się sporo skrócić lub wydłużyć.SMACZNEGO :-)