Wykonanie
Śliwki,
chili,
miód,
śmietana... czyż to połączenie nie brzmi bardzo apetycznie? W połączeniu z pierogami to naprawdę wybuchowa mieszanka. A ja już myślałam, że nic mi bardziej nie zasmakuje od pierogów z
serem... jak widać, jest jeszcze pełno nieodkrytych smaków :-) Jeżeli lubicie pierogi, koniecznie wypróbujcie ten przepis!Składniki:farsz:1/2 kg
śliwek węgierek1/2 szkl posiekanych
orzechów laskowych1/2 łyżeczki
cynamonu3 łyżki
miodu4 łyżki
brązowego cukru1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoodrobina
imbiruodrobina
chili2 łyżki
masłaciasto:350 g
mąkiok. 125 ml gorącej
wody1/4 szkl.
olejusólponadto:300 ml kwaśnej
śmietany100 ml słodkiej
śmietanyopakowanie
cukru waniliowegoorzechy laskowe do posypania
cynamonmiód1.
Śliwki myjemy, wydrążamy z nich pestki i kroimy na drobne kawałki. Na dużej patelni roztapiamy
masło, wrzucamy pokrojone
śliwki i podsmażamy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy
miód,
cynamon,
brązowy cukier, ekstrakt,
imbir i
chili. Całość dusimy ok 10 minut. W razie potrzeby farsz odparowujemy - nie może być zbyt luźny.2.
Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!)
wodę wymieszaną z
olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Ilość
wody zależna jest od stopnia chłonności
mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.3. Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.4. Do dużego garnka wlewamy
wodę i trochę
oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy pierogi i studzimy na talerzach.5. Do małego rondelka wlewamy
śmietany, dodajemy
cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu zawrzenia. Pierogi polewamy
śmietanką, posypujemy posiekanymi
orzechami laskowymi, posypujemy
cynamonem i polewamy
miodem.SMACZNEGO :-)