ßßß Cookit - przepis na Khitcherie

Khitcherie

nazwa

Wykonanie

Mam dzisiaj bardzo dobry humor, a to chyba dzięki popołudniu spędzonym w przemiłym babskim towarzystwie. Budyń, żarty i mikrobiologia. Dodajmy ładną pogodę i czego chcieć więcej?!
Z kuchnią hinduską jak na razie mam małe doświadczenie... Khitcherie jest to tradycyjne danie z ryżem i gamą przypraw. W tej wersji z soczewicą i czerwoną papryką. Bardzo aromatyczne i bardzo sycące. Na pewno nie jest to ostatnie hinduskie danie jakie przygotuję. A to z pewnością będę często powtarzać.
Khitcherie ( 2porcje)
100g brązowego ryżu
1 czerwona papryka
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 łyżka oliwy
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
600ml bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki kminku
W średnim rondelku rozgrzewamy oliwę. Dorzucamy cebulę i rozgnieciony czosnek. Dusimy aż zmiękną. Dodajemy paprykę oraz przyprawy. Chwilę mieszamy. Dodajemy ryż i smażymy chwilę aż zeszkli się. Wlewamy bulion i gotujemy.* Po 5-7 minutach dodajemy soczewicę. Przykrywamy i gotujemy 20minut na małym ogniu. Mieszamy co jakiś czas.
Smacznego
*jeśli używamy białego ryżu pomijamy gotowanie samego ryżu i soczewicę wsypujemy od razu.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2012/03/khitcherie.html