Mam dzisiaj bardzo dobry humor, a to chyba dzięki popołudniu spędzonym w przemiłym babskim towarzystwie. Budyń, żarty i mikrobiologia. Dodajmy ładną pogodę i czego chcieć więcej?!Z kuchnią hinduską jak na razie mam małe doświadczenie... Khitcherie jest to tradycyjne danie z ryżem i gamą przypraw. W tej wersji z soczewicą i czerwoną papryką. Bardzo aromatyczne i bardzo sycące. Na pewno nie jest to ostatnie hinduskie danie jakie przygotuję. A to z pewnością będę często powtarzać.Khitcherie ( 2porcje)100g brązowego ryżu1 czerwona papryka1/2 szklanki zielonej soczewicy1 łyżka oliwyczerwona cebula2 ząbki czosnku600ml bulionu warzywnego1/2 łyżeczki kolendry1/2 łyżeczki chilli1/4 łyżeczki curry1/4 łyżeczki kminkuW średnim rondelku rozgrzewamy oliwę. Dorzucamy cebulę i rozgnieciony czosnek. Dusimy aż zmiękną. Dodajemy paprykę oraz przyprawy. Chwilę mieszamy. Dodajemy ryż i smażymy chwilę aż zeszkli się. Wlewamy bulion i gotujemy.* Po 5-7 minutach dodajemy soczewicę. Przykrywamy i gotujemy 20minut na małym ogniu. Mieszamy co jakiś czas.Smacznego*jeśli używamy białego ryżu pomijamy gotowanie samego ryżu i soczewicę wsypujemy od razu.