Wykonanie
Makowiec z
jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek
mąki. Podstawą ciasta jest
mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym
stole jako pozycja obowiązkowa. :-)
800-900g gotowej masy makowej2 5 0g
masła5 łyżek
mąki5 łyżek
kaszy mannej2 lyżeczki
proszku do pieczenia6
jajek L1/2 szklanki
cukru3
jabłka1 tabliczka
mlecznej czekolady100g kandyzowanej
mieszanki owocowej100g
wiśni kandyzowanych1.
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Oddzielamy
żółtka od
białek.
Mąkę,
kaszę mannę i
proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.2. Miękkie
masło i
cukier miksujemy do uzyskania puchu. Ciągle miksując dodajemy
mąkę,
kaszę i
proszek do pieczenia a na sam koniec masę
makową.3. W osobnej misce ubijamy
białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy z
makiem, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.4. Blaszkę o średnicy 20x30cm smarujemy tłuszczem, przelewamy masę. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.5.
Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną
wody lub
mleka, smarujemy nią wierzch ciasta, posypujemy kandyzowana
mieszanką owocową, dekorujemy kandyzowanymi
wiśniami.