ßßß Cookit - przepis na Makowiec japoński / makowiec z jabłkami

Makowiec japoński / makowiec z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Makowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym stole jako pozycja obowiązkowa. :-)
800-900g gotowej masy makowej
2 5 0g masła
5 łyżek mąki
5 łyżek kaszy mannej
2 lyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek L
1/2 szklanki cukru
3 jabłka
1 tabliczka mlecznej czekolady
100g kandyzowanej mieszanki owocowej
100g wiśni kandyzowanych
1. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.
2. Miękkie masło i cukier miksujemy do uzyskania puchu. Ciągle miksując dodajemy mąkę, kaszę i proszek do pieczenia a na sam koniec masę makową.
3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy z makiem, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.
4. Blaszkę o średnicy 20x30cm smarujemy tłuszczem, przelewamy masę. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
5. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną wody lub mleka, smarujemy nią wierzch ciasta, posypujemy kandyzowana mieszanką owocową, dekorujemy kandyzowanymi wiśniami.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/11/makowiec-japonski-makowiec-z-jabkami.html