ßßß Cookit - przepis na Zupa z kurczakiem, awokado i limonką

Zupa z kurczakiem, awokado i limonką

nazwa

Wykonanie

Tym razem zapraszam na gęstą zupę inspirowaną smakami kuchni meksykańskiej. To rozgrzewający bulion z pysznymi, sycącymi dodatkami: czerwoną fasolą, cząstkami awokado, mięsem i brązowym ryżem. Pikanterii dodaje tu papryczka chili, a limonka wzbogaca zupę kwaskowatym, dodającym świeżości smakiem. Przepis znalazłam u Laury Vitale i troszkę go zmodyfikowałam. Smacznego:)
ok. 2 l domowego bulionu drobiowego,
2 ugotowane udka kurczaka (całe; używamy mięsa z bulionu),
awokado,
puszka czerwonej fasoli,
2 łodygi selera naciowego,
cebula,
3 ząbki czosnku,
puszka pomidorów,
limonka,
ok. szklanki ugotowanego brązowego ryżu,
pół papryczki chili lub chili w proszku (do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin, oregano
kilka łyżek posiekanej kolendry lub natki pietruszki do posypania gotowej zupy
Cebulę, czosnek i łodygi selera pokroić w drobną kostkę, przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu. Dodać warzywa do bulionu, wrzucić pokrojone mięso z udek i puszkę pomidorów. Doprawić, gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Pod koniec dodać odsączoną fasolę. Do miseczek nałożyć po kilka łyżek ryżu, zalać zupą, a na wierzchu ułożyć plasterki limonki i cząstki awokado. Posypać świeżymi ziołami.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/11/zupa-z-kurczakiem-awokado-i-limonka.html