Wykonanie

Tym razem zapraszam na gęstą zupę inspirowaną
smakami kuchni meksykańskiej. To rozgrzewający
bulion z pysznymi, sycącymi dodatkami:
czerwoną fasolą, cząstkami
awokado,
mięsem i
brązowym ryżem. Pikanterii dodaje tu
papryczka chili, a
limonka wzbogaca zupę kwaskowatym, dodającym świeżości smakiem. Przepis znalazłam u Laury Vitale i troszkę go zmodyfikowałam. Smacznego:)ok. 2 l domowego
bulionu drobiowego,2 ugotowane
udka kurczaka (całe; używamy
mięsa z
bulionu),
awokado,puszka
czerwonej fasoli,2
łodygi selera naciowego,
cebula,3 ząbki
czosnku,puszka
pomidorów,
limonka,ok. szklanki ugotowanego
brązowego ryżu,pół
papryczki chili lub
chili w proszku (do smaku),
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz, kumin,
oreganokilka łyżek posiekanej
kolendry lub
natki pietruszki do posypania gotowej zupy
Cebulę,
czosnek i
łodygi selera pokroić w drobną kostkę, przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu. Dodać warzywa do
bulionu, wrzucić pokrojone
mięso z udek i puszkę
pomidorów. Doprawić, gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Pod koniec dodać odsączoną
fasolę. Do miseczek nałożyć po kilka łyżek
ryżu, zalać zupą, a na wierzchu ułożyć plasterki
limonki i cząstki
awokado. Posypać świeżymi
ziołami.