ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

nazwa

Wykonanie

Dziś pyszna, chrupiąca i bardzo zdrowa jesienno-zimowa surówka z czerwonej kapusty. Tym razem połączyłam ją ze słodkim jabłkiem, marchewką i selerem, a dla dla ostrości dorzuciłam trochę czerwonej cebuli. Świeżość uzyskałam dzięki cytrynie i natce pietruszki, a pestki dyni i ziarenka siemienia lnianego to tutaj dodatkowa porcja cennych witamin. Taką surówkę najlepiej przyrządzić godzinę (lub kilka godzin) przed spożyciem, aby smaki dobrze się przegryzły, a warzywa lekko zmiękły. Idealna do pieczonego mięsa lub sycących zapiekanek. Smacznego:)
mała główka czerwonej kapusty,
duża marchewka,
ćwierć selera,
pół czerwonej cebuli,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
małe jabłko,
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
kilka łyżeczek siemienia lnianego ( u mnie ekologiczne siemię lniane ze sklepu Smaki Ziemi),
ok. 3 łyżek pestek dyni (u mnie ekologiczne pestki ze sklepu Smaki Ziemi),
kilka łyżek oliwy (u mnie ekologiczna oliwa ze sklepu Smaki Ziemi),
sól, pieprz (do smaku)
Cienko poszatkować czerwona kapustę, marchew, seler i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w półplasterki lub drobno posiekać. Połączyć wszystkie warzywa, dodać natkę, pestki, sok z cytryny i oliwę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/11/surowka-z-czerwonej-kapusty.html