Wykonanie
Dziś pyszna, chrupiąca i bardzo zdrowa jesienno-zimowa surówka z
czerwonej kapusty. Tym razem połączyłam ją ze słodkim
jabłkiem,
marchewką i
selerem, a dla dla ostrości dorzuciłam trochę
czerwonej cebuli. Świeżość uzyskałam dzięki
cytrynie i
natce pietruszki, a
pestki dyni i ziarenka
siemienia lnianego to tutaj dodatkowa porcja cennych witamin. Taką surówkę najlepiej przyrządzić godzinę (lub kilka godzin) przed spożyciem, aby smaki dobrze się przegryzły, a warzywa lekko zmiękły. Idealna do
pieczonego mięsa lub sycących zapiekanek. Smacznego:)mała główka
czerwonej kapusty,duża
marchewka,ćwierć
selera,pół
czerwonej cebuli,kilka łyżek posiekanej
natki pietruszki,małe
jabłko,kilka łyżeczek
soku z cytryny (do smaku),kilka łyżeczek
siemienia lnianego ( u mnie ekologiczne
siemię lniane ze sklepu Smaki Ziemi),ok. 3 łyżek pestek dyni (u mnie ekologiczne pestki ze sklepu Smaki Ziemi),kilka łyżek
oliwy (u mnie ekologiczna
oliwa ze sklepu Smaki Ziemi),
sól,
pieprz (do smaku)Cienko poszatkować
czerwona kapustę,
marchew,
seler i
jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
cebulę pokroić w półplasterki lub drobno posiekać. Połączyć wszystkie warzywa, dodać
natkę, pestki,
sok z cytryny i
oliwę. Doprawić
solą i
pieprzem, dokładnie wymieszać.