ßßß Cookit - przepis na Sałatka z dynią piżmową i boczkiem

Sałatka z dynią piżmową i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Zazwyczaj sałatki kojarzą się z lekkim, dietetycznym daniem - sama bardzo takie lubię i publikowałam sporo przepisów na kompozycje tego typu. Tym razem zapraszam jednak na bardzo pożywną, prostą wersję jesienno-zimowej sałatki. Słodycz dyni piżmowej świetnie pasuje do słonego boczku i dwóch pozostałych wyrazistych składników. Jeśli chcemy bardziej podkreślić kontrast smaków ,,słony-słodki", polecam polać dynię przed pieczeniem odrobiną syropu klonowego lub miodu. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego:)
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.
garść rukoli,
pół małej dyni piżmowej (upieczonej),
kilka plastrów boczku,
mała czerwona cebula,
opcjonalnie łyżka posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, bazylia, tymianek)
oliwa
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko. Cebulę pokroić w półplasterki. Na talerzu ułożyć porcję rukoli, kostki dyni i boczku oraz cebulę. Posypać całość ziołami i ewentualnie polać odrobiną oliwy.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/11/saatka-z-dynia-pizmowa-i-boczkiem.html