Wykonanie
Zazwyczaj sałatki kojarzą się z lekkim, dietetycznym daniem - sama bardzo takie lubię i publikowałam sporo przepisów na kompozycje tego typu. Tym razem zapraszam jednak na bardzo pożywną, prostą wersję jesienno-zimowej sałatki.
Słodycz dyni piżmowej świetnie pasuje do słonego
boczku i dwóch pozostałych wyrazistych składników. Jeśli chcemy bardziej podkreślić kontrast smaków ,,słony-słodki", polecam polać
dynię przed pieczeniem odrobiną
syropu klonowego lub
miodu. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego:)Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.garść
rukoli,pół małej dyni piżmowej (upieczonej),kilka plastrów
boczku,mała
czerwona cebula,opcjonalnie łyżka posiekanych świeżych
ziół (
natka pietruszki,
bazylia,
tymianek)
oliwaBoczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko.
Cebulę pokroić w półplasterki. Na talerzu ułożyć porcję
rukoli, kostki dyni i
boczku oraz
cebulę. Posypać całość
ziołami i ewentualnie polać odrobiną
oliwy.