Wykonanie
Bardzo lubię faszerowane warzywa, ale zazwyczaj nadziewam
paprykę lub
cukinię. Ostatnio przypomniało mi się o pysznych ziemniakach nadziewanych
brokułami, które przyrządziłam w tamtym roku - zdecydowałam jednak, że wymyślę do nich nowy, równie smaczny farsz. Tym razem postawiłam na dość klasyczne dodatki do
ziemniaków - kwaśną
śmietanę,
szczypiorek,
koperek i chrupiący
boczek. Zapieczone z
serem są naprawdę sycące. Z prostą
sałatką będą wspaniałym daniem głównym, ale idealnie sprawdzą się też jako dodatek do
mięsa. Smacznego:)4-5 średniej wielkości
ziemniaków,kilka plastrów
boczku,pęczek
szczypiorku,mały pęczek
koperku,kilka łyżeczek kwaśnej
śmietany,kilka łyżek
startego sera,
sól,
pieprz, ew. szczypta
gałki muszkatołowejZiemniaki ugotować w mundurkach. Gdy ostygną, przekroić je na pół i małą łyżeczką delikatnie wydrążyć środek (nie za dużo, powinny utrzymać kształt bez skórki; wystarczy małe wgłębienie w każdej połówce
ziemniaka), a następnie delikatnie obrać ze skórki (obieranie na końcu zmniejsza prawdopodobieństwo rozpadnięcia się
ziemniaków podczas wydrążania).
Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na chrupko. Skwarki połączyć z wydrążonym miąższem
ziemniaków, kwaśną
śmietaną i posiekanymi
ziołami - masa powinna być dość gęsta. Doprawić do smaku. Farsz nakładać obficie na każdą połówkę, posypać
startym serem. Zapiekać w 180 stopniach ok. 15 minut - do rozpuszczenia się
sera.