ßßß Cookit - przepis na Ciasto z porzeczkami i białą czekoladą

Ciasto z porzeczkami i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Tym razem zapraszam na szybkie i bardzo łatwe ciasto, wzorowane na amerykańskich wypiekach typu bars. Jakiś czas temu piekłam placek z dżemem - półkruche ciasto z tamtego przepisu posłużyło mi jako baza do dzisiejszego, porzeczko-cytrynowego wypieku. W tym cieście idealnie sprawdzą się owoce z domowego soku, należy je tylko dokładnie odsączyć. Smacznego:)
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml:
226 g masła w temperaturze pokojowej,
2 szklanki mąki,
jajko,
niepełna szklanka cukru,
łyżka domowego cukru waniliowego (do jego przyrządzenia użyłam wanilii ze sklepu Smaki Ziemi)
szczypta soli,
łyżeczka sody,
skórka starta z dużej cytryny,
3/4 szklanki czarnych porzeczek,
1/2-3/4 tabliczki białej czekolady
lukier (opcjonalnie)
cukier puder,
sok z cytryny
Blaszkę (25x25) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać jajko, skórkę, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i solą, wymieszać, aż powstanie coś w rodzaju dużej kruszonki, z której da się ulepić kulę (gdyby ciasto mocno się kleiło, dodać więcej mąki). 2/3 ciasta wyłożyć palcami na blaszkę, ułożyć porzeczki i posiekaną białą czekoladę, a na wierzch pokruszyć 1/3 odłożonego wcześniej ciasta. Piec około 30 minut w temp. 190 stopni. Lukier: cukier puder i sok z cytryny połączyć w takich proporcjach, by powstała gęsta polewa, oblać gotowe ciasto.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/10/ciasto-z-porzeczkami-i-biaa-czekolada.html