Wykonanie
Tym razem zapraszam na szybkie i bardzo łatwe ciasto, wzorowane na amerykańskich wypiekach typu bars. Jakiś czas temu piekłam placek z
dżemem - półkruche ciasto z tamtego przepisu posłużyło mi jako baza do dzisiejszego,
porzeczko-
cytrynowego wypieku. W tym cieście idealnie sprawdzą się
owoce z domowego soku, należy je tylko dokładnie odsączyć. Smacznego:)do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml:226 g
masła w temperaturze pokojowej,2 szklanki
mąki,
jajko,niepełna szklanka
cukru,łyżka domowego
cukru waniliowego (do jego przyrządzenia użyłam
wanilii ze sklepu Smaki Ziemi)szczypta
soli,łyżeczka
sody,skórka starta z dużej
cytryny,3/4 szklanki czarnych
porzeczek,1/2-3/4 tabliczki
białej czekoladylukier (opcjonalnie)
cukier puder,
sok z cytrynyBlaszkę (25x25) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać
jajko, skórkę, wymieszać. Dodać przesianą
mąkę z
sodą i
solą, wymieszać, aż powstanie coś w rodzaju dużej kruszonki, z której da się ulepić kulę (gdyby ciasto mocno się kleiło, dodać więcej
mąki). 2/3 ciasta wyłożyć palcami na blaszkę, ułożyć
porzeczki i posiekaną
białą czekoladę, a na wierzch pokruszyć 1/3 odłożonego wcześniej ciasta. Piec około 30 minut w temp. 190 stopni.
Lukier:
cukier puder i
sok z cytryny połączyć w takich proporcjach, by powstała gęsta polewa, oblać gotowe ciasto.