ßßß Cookit - przepis na Schab parzonay z dodatkiem majonezu do chleba

Schab parzonay z dodatkiem majonezu do chleba

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na kolejmą domowa wędlinkę. Robiłam ja dosyć dawno, ale przepis został dokładnie spisany, więc dzisiaj bez obaw mogę go szczerze polecić. Domowa wędlina, to jest to, co w domu bardzo lubimy i robimy dosyć często.
A tutaj jeszcze inny przepis na parzony schab do chleba, który również polecam.
Składniki:
1,5 kg schabu b/k
Przyprawy:
3 łyżki majonezu
1,5 łyżki soli
3 łyżeczki majeranku
3 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyzeczki grubo mielonego pieprzu
4 ząbki czosnku przeciśnięre przez praskę
4-5 kulek ziela angielskiego
4 liście laurowe
ok 2,5 l zimnej wody
Sposób przygotowania:
Do garnka przełożyć majonez i zalać go wodą. Dokładnie rozmieszać, dodać wszystkie przyprawy i schab. Przykryć, zagotować i od tego momentu gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Po tym czasie mięso odstawić na 12 godzin, po czym czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie.
Po ostatnim gotowaniu mięso pozostawić w wywarze do całkowitego ostygnięcia. Utworzy się na nim po ładna przyprawowa pierzynka. Tak przygotowane mięso jest bardzo delikatne i soczyste. Przyprawy to w sumie dowolna interpretacja, choć sól i majonez są obowiazkowe.
Taka wędlinkę możecie śniało przygotować na zbliżające się Święta Wielkanocne, Polecam i życzę smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/03/schab-parzonay-z-dodatkiem-majonezu-do.html