Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na kolejmą domowa
wędlinkę. Robiłam ja dosyć dawno, ale przepis został dokładnie spisany, więc dzisiaj bez obaw
mogę go szczerze polecić. Domowa
wędlina, to jest to, co w domu bardzo lubimy i robimy dosyć często.A tutaj jeszcze inny przepis na parzony
schab do
chleba, który również polecam.
Składniki:1,5 kg
schabu b/k
Przyprawy:3 łyżki
majonezu1,5 łyżki
soli3 łyżeczki
majeranku3 łyżeczki
suszonego oregano1/2 łyzeczki grubo mielonego
pieprzu4 ząbki
czosnku przeciśnięre przez praskę4-5 kulek
ziela angielskiego4
liście lauroweok 2,5 l zimnej
wodySposób przygotowania:Do garnka przełożyć
majonez i zalać go
wodą. Dokładnie rozmieszać, dodać wszystkie
przyprawy i
schab. Przykryć, zagotować i od tego momentu gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Po tym czasie
mięso odstawić na 12 godzin, po czym czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie.
Po ostatnim gotowaniu
mięso pozostawić w wywarze do całkowitego ostygnięcia. Utworzy się na nim po ładna przyprawowa pierzynka. Tak przygotowane
mięso jest bardzo delikatne i soczyste.
Przyprawy to w
sumie dowolna interpretacja, choć
sól i
majonez są obowiazkowe.
Taka
wędlinkę możecie śniało przygotować na zbliżające się Święta Wielkanocne, Polecam i życzę smacznego!