ßßß Cookit - przepis na Łosoś z grilla na sałatce z rukoli

Łosoś z grilla na sałatce z rukoli

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kolejne danie, które gościło u Nas podczas Świąt. Łososia uwielbiam i mogę go jeść w rozmaitym zestawieniu. Najbardziej chyba jednak smakje mi właśnie taki grilowany oraz w sushi. Tych drugich jeszcze nigdy sama nie robiłam, ale kto wie, ostatmio widziałam nori w Tesco i bardzo mnie kusiło.
Składniki:
4 filety łososia ze skórą
1/2 pęczka natki pietruszki
garsć liści bazyli
skórka otarta z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
sól morska do smaku
1/2 szklanki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
1 czrwona papryka
100 g rukoli
2 łyżki kaparów
4 plasterki cytryny
Sposób przygotowania:
Rybę umyć i oczyscić skórę z łusek, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. W miseczce przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, drobno posiekanych ziół, przeciśniętego przez praskę czosnku i soli. 3 łyżki marynaty zostawić do polania sałatki, a całą reszę przelać na rybęi dokładnie ją obtoczyć przyprawami. Pozostawić łososia w zalewie na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 C z funkcją termoobiegu i grilla. Łososia wyjać z marynaty i przełożyć na blaszkę, skórą do dołu. Po wierzchu polać rybę marynatą pozostałą w naczyniu. Na każdym kawałku położyć plaster cytryny, wstawić na pólkę drugą od góry i piec przez około 20 minut.
W międzyczasie umyć i osuszyć rukolę i rozłozyć na talerzu, paprykę pokroić w paseczki i ułożyć na sałacie. Polać całosć pozostawioną wcześniej marynatą. Łososia wyjać z piekarnika i ułożyć na sałacie. Całość przed podaniem posypać kaparami . Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/01/osos-z-grilla-na-saatce-z-rukoli.html