Wykonanie
HomeDANIA
MIĘSNEżeberka w
kapuście IISkładniki:1 kg
żeberek1 kg
kiszonej kapusty1
cebulamąka do obtoczenia
żeberekolej do obsmażenia
mięsasólpieprzkminek mielony
kminek cały ( ok. 0,5 łyżeczki)
ziele angielskie ( 3 – 4 ziarenka )
liść laurowy ( 2 – 3 liście )szczypta
majeranku1/3 łyżeczki
ostrej papryki w proszkuSposób przygotowania:
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Zalać
wodą i gotować. Jeśli
woda jest zbyt kwaśna odlać całość, lub część i dolać świeżej
wody. Ja przeważnie raz zmieniam
wodę. Trochę kwaśnego płynu jednak zostawiam tak na wszelki wypadek, bo
potem może się okazać, że
kapusta jest za mało kwaśna i trzeba ją troszkę dokwasić. Po odlaniu kwaśnej
wody należy wlać nową
wodę, ale już w niezbyt dużej ilości.
Woda nie powinna zakrywać
kapusty. Powinna sięgać mniej więcej połowy wysokości
kapustyPo zmianie
wody do
kapusty dodać
ziele angielskie,
kminek ( ziarenka ) – ok. 0,5 łyżeczki i
liście laurowe. Wszystko razem gotować ( u mnie
kapustę gotuję ok pół godziny przed dodaniem do niej
żeberek )
Żeberka umyć, pozbawić nadmiaru tłuszczu i pokroić na mniejsze porcje ( z jedną lub dwoma kosteczkami )Każdy kawałek
mięsa oprószyć
solą,
pieprzem i mielonym
kminkiem, a następnie obtoczyć w
mąceNa patelni rozgrzać tłuszcz.
Mięso wkładać na rozgrzany tłuszcz i obsmażać z każdej strony do zrumienienia. Następnie przekładać do gotującej się
kapusty.
Mięso „zagrzebać ” w
kapuścieNa tej samej patelni co
mięso podsmażyć pokrojoną na wiórka
cebulę i dodać do gotujących się
żeberek z
kapustąWszystko razem gotować ok 1,5 godziny. W razie potrzeby podlewać
wodą. Pod koniec gotowania dodać
majeranek i 1/3 łyżeczki sproszkowanej
ostrej papryki. Ewentualnie doprawić
sola lub
pieprzem ( u mnie nie było takiej potrzeby). Delikatnie zamieszaćSerwować z
ziemniakamiPowiązany przepis:surówka z
selera naciowegoWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy