ßßß Cookit - przepis na żeberka w kapuście II

żeberka w kapuście II

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA MIĘSNE
żeberka w kapuście II
Składniki:
1 kg żeberek
1 kg kiszonej kapusty
1 cebula
mąka do obtoczenia żeberek
olej do obsmażenia mięsa
sól
pieprz
kminek mielony
kminek cały ( ok. 0,5 łyżeczki)
ziele angielskie ( 3 – 4 ziarenka )
liść laurowy ( 2 – 3 liście )
szczypta majeranku
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Zalać wodą i gotować. Jeśli woda jest zbyt kwaśna odlać całość, lub część i dolać świeżej wody. Ja przeważnie raz zmieniam wodę. Trochę kwaśnego płynu jednak zostawiam tak na wszelki wypadek, bo potem może się okazać, że kapusta jest za mało kwaśna i trzeba ją troszkę dokwasić. Po odlaniu kwaśnej wody należy wlać nową wodę, ale już w niezbyt dużej ilości. Woda nie powinna zakrywać kapusty. Powinna sięgać mniej więcej połowy wysokości kapusty
Po zmianie wody do kapusty dodać ziele angielskie, kminek ( ziarenka ) – ok. 0,5 łyżeczki i liście laurowe. Wszystko razem gotować ( u mnie kapustę gotuję ok pół godziny przed dodaniem do niej żeberek )
Żeberka umyć, pozbawić nadmiaru tłuszczu i pokroić na mniejsze porcje ( z jedną lub dwoma kosteczkami )
Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem i mielonym kminkiem, a następnie obtoczyć w mące
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mięso wkładać na rozgrzany tłuszcz i obsmażać z każdej strony do zrumienienia. Następnie przekładać do gotującej się kapusty. Mięso „zagrzebać ” w kapuście
Na tej samej patelni co mięso podsmażyć pokrojoną na wiórka cebulę i dodać do gotujących się żeberek z kapustą
Wszystko razem gotować ok 1,5 godziny. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec gotowania dodać majeranek i 1/3 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki. Ewentualnie doprawić sola lub pieprzem ( u mnie nie było takiej potrzeby). Delikatnie zamieszać
Serwować z ziemniakami
Powiązany przepis:
surówka z selera naciowego
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/zeberka-w-kapuscie-ii