Wykonanie
HomeDANIA
MIĘSNEżeberka duszone w
kapuściePolecam Państwu
żeberka w
kapuście ..Łatwe w wykonaniu ,smaczne danie ..Składniki na 4 – 5 porcji1 kg
żeberek ekstra
mięsnych1 kg
kiszonej kapusty (średnio kwaśnej)3 średnie
cebule1 łyżeczka klarowanego
masła albo
oleju2 małe
listki laurowe3 kulki
ziela angielskiego5 ziaren
czarnego pieprzusólczarny pieprz świeżo mielonysłodka
czerwona paprykachili (użyłam młynka Kotanyi)
zioła dalmatyńskie albo każde inne wg gustu
ziemniaki (tyle ile każda z osób zje)1 łyżka
olejuulubione
zioła (u mnie dalmatyńskie)Wykonanie:
Żeberka opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek posolić, popieprzyć, oprószyć słodką
czerwoną papryką, odrobiną
chili i posypać
ziołami. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin (ja przyprawiam
mięso wieczorem i zostawiam na całą noc w lodówce).Jedną
cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać 1 łyżeczkę klarowanego
masła. Wrzucić pokrojoną
cebulę i lekko zrumienić. Włożyć
kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna albo słona to przepłukać pod bieżącą
wodą), dodać
listki laurowe,
ziele angielskie i
pieprz ziarnisty. Gotować 30 – 40 minut. W garnku powinno zostać trochę
wody.Pozostałe dwie
cebule pokroić w grubą kostkę.
Żeberka wyciągnąć z lodówki i obsmażyć na patelni (ja wykorzystuję grillową ceramiczną Delimano i nie dodaję tłuszczu), na mocnym ogniu. Gdy
żeberka będą obsmażone ściągnąć je z patelni i wrzucić na nią pokrojoną
cebulę. Oprószyć
solą,
pieprzem i
ziołami i delikatnie podsmażyć (uważać, aby nie przypalić). W naczyniu do zapiekania ułożyć 1 warstwę
kapusty kiszonej (1/3 całości). Wyłożyć połowę
żeberek, a na nie połowę podsmażonej
cebuli. Przykryć warstwą
kapusty kiszonej, a na niej ułożyć pozostałe
żeberka,
cebulę i przykryć wszystko ostatnią warstwą
kapusty i wlać
wodę, która została w garnku.Całość posypać grubo mielonym
pieprzem i
ziołami. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 1,5 godziny.
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Włożyć do garnka, zalać
wodą i wsypać ½ łyżeczki
soli. Od momentu wrzenia gotować 5 minut i odcedzić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić
olejem i posypać ulubionymi
ziołami.W trakcie pieczenia
żeberek (mniej więcej po godzinie) wstawić do piekarnika
ziemniaki, aby się ładnie opiekły (ja wykorzystuję naczynie żaroodporne, ale może być blaszka).Powiązany przepis:tort z kremem
cappuccinoWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy