Wykonanie
HomeSŁODKOŚCIpierniczkipierniczki
Swięta Bożego Narodzenia tuż tuż..Postanowiłam przedstawić przepis na pierniki..Z niżej podanych składników wychodzą 3 duże tace..Składniki:– 2 szklanki
mąki– 2 łyżki
miodu– 3/4 szklanki
cukru– 1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej– 1/2
torebki przyprawy piernikowej– 1 łyżka
masła– 1 średnie
jajko + dodatkowo 1
jajko do posmarowania– około 1/3 szklanki lekko ciepłego
mleka– 1
białko– ok. 2 szklanki
cukru pudru–
barwniki spożywczePrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wlewamy rozpuszczony gorący
miód i mieszamy (najlepiej nożem). Siekając, dodajemy kolejno
cukier,
sodę,
przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie –
masło i jedno
jajko.Dolewamy stopniowo (po 1 łyżce)
mleka zagniatamy ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche.Należy kontrolować ilość wlewanego
mleka by masa nie była za rzadka.Dokładnie wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie gładkie, przez kilka minut.Na posypanej
mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrawamy z ciasta pierniczki aż do wykorzystania ciasta..Smarujemy pierniczki rozmąconym
jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie (pierniczki urosną).Piekarnik nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.Powiązany przepis:bigos tradycyjnyKilka słów o gruszkachWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy