ßßß Cookit - przepis na pierniczki

pierniczki

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
pierniczki
pierniczki
Swięta Bożego Narodzenia tuż tuż..Postanowiłam przedstawić przepis na pierniki..Z niżej podanych składników wychodzą 3 duże tace..
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżki miodu
– 3/4 szklanki cukru
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 torebki przyprawy piernikowej
– 1 łyżka masła
– 1 średnie jajko + dodatkowo 1 jajko do posmarowania
– około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
– 1 białko
– ok. 2 szklanki cukru pudru
barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wlewamy rozpuszczony gorący miód i mieszamy (najlepiej nożem). Siekając, dodajemy kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie – masło i jedno jajko.
Dolewamy stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatamy ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche.Należy kontrolować ilość wlewanego mleka by masa nie była za rzadka.
Dokładnie wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie gładkie, przez kilka minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrawamy z ciasta pierniczki aż do wykorzystania ciasta..
Smarujemy pierniczki rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
Piekarnik nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
Powiązany przepis:
bigos tradycyjny
Kilka słów o gruszkach
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/pierniczki