ßßß Cookit - przepis na krem do ciast

krem do ciast

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
krem do ciast
Polecam przepis na krem do tortów i ciast..
Produkty:
1 1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 soku z cytryny
Wykonanie:
Masło rozkręcamy w makutrze i odstawiamy na bok..cukier wsypujemy do garnka i wlewamy 3-4 łyżki wody..gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając..aż do momentu ,gdy będą sie wytwarzały „piOrka”tz.wczesniej z drutu należy wykonać oczko ..i sprawdzać co jakiś czas cukier czy jest juz odpowiedni.wkładamy oczko do gotującego cukru wyciągamy i dmuchamy.jeżeli tworzą sie piórka syrop jest gotowy..w między czasie musimy ubić białko i ten goracy syrop po troche wlewamy do ubitego białka mieszając najlepiej rózgą..wykonujemy tą czynnośc aż do wykorzystania całego syropu cukrowego..Wkładamy do wody i ubijamy aż białko wystygnie jeżeli chcemy mieć krem o smaku cytrynowym dodajemy wyciśniętą cytrynę i dokładnie mieszamy..Do masła dodajemy żółtka i rozkręcamy..następnie dodajemy po łyżce masy białkowej ,aż do momentu wyczerpania..Teraz możemy dodawać smaki w jakim chcieliśmy by był krem..
PS.jeżeli cukier nam sie zbyt scukrzy dolewamy odrobinę wody i ponownie mieszamy..
Powiązany przepis:
biszkopt kakaowy
sałatka z tuńczykiem
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/krem-do-ciast