Wykonanie
Przepis pochodzi z książki mojego ulubionego Jamiego Olivera. Został troszeczkę przeze mnie zmodyfikowany, by bardziej odpowiadał i wpadał w moje smaki :) Jeśli lubicie spaghetti i lubicie
mięsko, oraz
sos pomidorowy to idealna propozycja dla Was :) My polecamy :)Potrzebujemy (5 - 6 porcji):klopsiki:- 500g mielonej
szynki wieprzowej,- 1
jajko,- 2 łyżeczki
musztardy,- 1 mała paczka słonych
krakersów,- 1 pęczek
natki pietruszki,-
sól,-
pieprz,sos:- 1
cebula,- 3 ząbki
czosnku,- 2x400g puszki
pomidorów bez skórki,- 2 łyżki
octu balsamicznego,-
sól,-
pieprz,- kilka suszonych
płatków chilli (z młynka),- 1 pęczek
natki pietruszki,dodatkowo:-
makaron spaghetti,-
parmezan.
Krakersy pokruszyć i umieścić w misce. Dodać posiekaną
natkę pietruszki,
mielone mięso,
musztardę. Wbić
jajko, dodać sporą szczyptę
soli i
pieprzu. Zagnieść wszystko drewnianą łyżką. Formować kulki wielkości
orzecha włoskiego i odłożyć je na bok.
Cebulę i
czosnek obrać i drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać
oliwę. Wrzucić
cebulę i smażyć, aż troszkę zmięknie i nabierze złocistego odcienia. Dodać
czosnek, parę
płatków chilli oraz posiekaną
natkę pietruszki. Dodać
pomidory i chwilę podgotować. Doprawić
octem balsamicznym,
solą i
pieprzem.W międzyczasie na drugiej patelni smażyć klopsiki, a te już usmażone dodać do
sosu pomidorowego.Ugotować
makaron w osolonej wodzie, odcedzić. Przełożyć na talerze, dodać klopsiki, polać sosem. Posypać tartym
parmezanem i ozdobić czymś zielonym - u mnie "pokrzywa" - czyli
mięta, która została tak pieszczotliwie nazwana przez Połówka :)