Wykonanie
Moje ulubione obiady zazwyczaj składają się z dużej ilości warzyw, a do tego
kasza,
ryż, strączki… Po prostu – roślinny raj na ziemi!Zdrowo, prosto i przede wszystkim smacznie. Jako wegance, bardzo ważne dla mnie jest by dostarczyć sobie wszystkie najważniejsze wartości odżywcze, więc warto komponować posiłki ‚z głową’.Pierwsza pyszna propozycja dla Was to
ryż basmati z
przyprawami podany z pieczonymi
batatami i
masłem orzechowym oraz
szpinakiem i
koncentratem pomidorowym . Proste i szybkie danie, które zawsze cieszy moje podniebienie
Płatki drożdżowe to tutaj idealne zwieńczenie dania, naturalnie bogate w witaminy z grupy B (i nie tylko!!!) potrzebne osobom na diecie roślinnej.
ryż basmati z
przyprawami podany z
szpinakiem, pieczonymi
batatami z
masłem orzechowym,
koncentratem pomidorowym oraz
płatkami drożdżowymibasmati rice with spices served with spinach, baked sweet potatoes with peanut butter, tomato paste and yeast flakesSkładniki:ok. 4-5 łyżek
ryżu basmati
przyprawy:
pieprz,
kurkuma, wędzona
papryka,
papryka słodka,
suszona pietruszka, mielona
kolendrałyżka
sosu sojowego tamari (bez glutenu)2 średniej wielkości
bataty – słodkie
ziemniakiłyżka
masła orzechowego (naturalne, 100%)
świeży szpinak – dowolna ilośćłyżka
koncentratu pomidorowego lub naturalnego, najlepiej domowego
ketchupupłatki drożdżowe do podania
Ziemniaki nakłuć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200-220 stopni Celsjusza. Piec aż będą miękkie w środku – ok. 40-50 min. w zależności od wielkości
ziemniaków. W tym czasie ugotować
ryż na wodzie. Na koniec doprawić do smaku – ilość przypraw w zależności od waszych upodobań
smakowych.
Szpinak dokładnie opłukać, ułożyć na talerzu/półmisce. Następnie nałożyć na niego
ryż, upieczone
ziemniaki, które przekroić na pół i wypełnić
masłem orzechowym. Dodać łyżkę koncentratu/ketchupu/sosu
pomidorowego. Polać
sosem sojowym i posypać
płatkami drożdżowymi. Smacznego!Całkiem podobne danie, które ostatnio zrobiłam to
ryż basmati gotowany z
szpinakiem oraz suszonymi
wiśniami . Podany z pieczonymi
batatami w przyprawach – w nieco innej formie niż powyższa. Przepraszam, nieco gorsza jakość zdjęcia.
szpinakowy ryż basmati z
przyprawami i suszonymi
wiśniami podany z pieczonymi
batatami oraz
koncentratem pomidorowymspinach basmati rice with spices and dried cherries served with baked sweet potatoes and tomato paste
Bataty tym razem pokroić w kostkę, obtoczyć w ulubionych przyprawach, dodać
sos sojowy – wymieszać i piec ok. 30 min. w 200 stopniach Celsjusza.
Ryż zaś ugotować na wodzie z dodatkiem suszonych
wiśni, pod koniec dodać
szpinak i doprawić
pieprzem,
papryką i
pietruszką.Kolejna ciekawy pomysł, tym samym jeden z najlepszych…. kocham pieczone warzywa! Tym razem do piekarnika trafiła
brukselka oraz tradycyjnie
kalafior . Podałam je z
pomidorową niepaloną
kaszą gryczaną i oblałam tahini . Takie obiady
mogę jeść dzień w dzień

pieczona
brukselka oraz
kalafior z
pomidorową kaszą gryczaną i tahinibaked brussel sprouts and cauliflower served with to,mato buckwheat and tahiniSkładniki:kilka różyczek
kalafiorakilka główek
brukselki
wędzona
papryka,
pieprz, mielona
kolendra,
słodka paprykaok.4-5 łyżek niepalonej
kaszy gryczanejłyżka
koncentratu pomidorowegołyżka
sosu sojowego tamari (bez glutenu)
suszona pietruszkakurkumasłodka paprykaKalafiora i
brukselkę opłukać i podzielić na mniejsze części –
brukselkę najlepiej na połówki. Obtoczyć w przyprawach i piec ok. 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Można odrobinę natłuścić
olejem.W tym czasie ugotować
kaszę, którą pod koniec wymieszać z koncentratem,
sosem sojowym i
przyprawami.Upieczone warzywa podawać z
kaszą oblane dowolnymi sosem/masłem
orzechowym czy z pestek/itp. Np. tahini. Smacznego!Przy okazji obiadowych pomysłów – polecę Wam też coś na śniadanie, owsiankę = niebo w gębie! <3

Trzymajcie się i miłego dnia!I’ve always
felt that animals are the purest spirits in the world. They don’t
fake or hide their feelings, and they are the
most loyal creatures on Earth. And somehow we humans think we’re smarter—what a joke. Pink (VEGAN)
