Wykonanie
Kasztany pierwszy raz je
jadłam w Rzymie,
orzechowe, słodkie w smaku. Dojrzałam je kilka dni temu w jednej sieciówce spożywczej. Musiałam je kupić :). Mamy teraz jesień,
pora ta obdarowuję nas cudowną
dynią, która jest tak wszechstronna w przygotowaniu. Połączyłam dary jesieni w aromatyczny krem.
SKŁADNIKI:1 małą
dynięok. 200 g
kasztanów jadalnych1 małą
cebulę1 ząbek
czosnkuok 3 cm
imbiruok 1 litra
bulionu warzywnego3 gałązki
tymianku2-3 łyżki
oleju(np. rzepakowego)1 łyżkę
miodu1-2 łyżki
masła3 kromki
chlebasól do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
SPOSÓB WYKONANIA :
Kasztany ostrożnie nacinamy (znak X), układamy w garnku, nacięciem w dół, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy ok. 15 minut, po czym pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut.
Dynię, przecinamy, oczyszczamy ze środka, obieramy ze skórki, tniemy na większe kawałki. W garnku rozgrzewamy
olej, szklimy pokrojoną w kostkę
cebulę,
czosnek,
imbir. Zalewamy ok. 1-1,5 litra
bulionem warzywnym, dodajemy pokrojona
dynię oraz 2-3 gałązki
tymianku. Dorzucamy obrane
kasztany, kilka
kasztanów zostawiamy do karmelizacji z grzankami. Całość gotujemy do miękkości. Miksujemy, doprawiamy do smaku. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, gotujemy ją jeszcze kilka chwil bez przykrycia.
Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajmy pocięte w kostkę kawałki
chleba (bez skórki), po czym dodajmy nasze pokrojone w większą kostkę
kasztany, polewamy łyżką
miodu i przez chwilę mieszając, całość karmelizujemy.
Gotową zupę podajemy z karmelizowanymi
kasztanami oraz grzankami, posypujemy świeżym
tymiankiem. Rozgrzewający krem z dyni z nutą słodkości
kasztanów, połączone z chrupiącymi słodkimi grzankami do tego orzeźwiający
tymianek. Cóż więcej nam trzeba na te pochmurne dni.Zapraszam na inne
dyniowe szaleństwakrem z dyni klik
pizza z pieczoną
dynią klik