Wykonanie
Domowe drożdżówki z
serem chodziły za mną bardzo długo, to dla mnie taki trochę powrót do lat dzieciństwa i wakacji spędzanych z dziadkami na wsi. Z każdych zakupów w
mieście dziadek wracał z cieplutkimi jeszcze drożdżówkami z
serem, polanych lukrem, oj jak one mi wtedy smakowały.Ja idę się zajadać moimi już gotowymi bułeczkami a Wy biegnijcie do sklepu po zakupy i zróbcie je swoim najbliższym;)

Składniki:300 g
mąki pszennejopakowanie
drożdży instant30 g
cukruszczypta
soli150 ml letniego
mleka2
żółtka40 g
masłaWykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać
sól i
cukier.
Mleko podgrzać, ciepłe wlać do
mąki. Wsypać
drożdże instant bądź zrobić rozczyn ze świeżych. Na sam koniec dodać
żółtka i miękkie
masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Masa serowa:300 g
sera białego tłustego1
jajko1
żółtko2 łyżki
śmietany 18%3 łyżki
cukru waniliowego prawdziwego bądź opakowanie
cukru wanilinowego4 łyżki
cukru pudruWykonanie:
Ser przełożyć do miseczki i utrzeć go na gładko widelcem, dodać
żółtko,
jajko,
cukier waniliowy i
cukier puder, wymieszać. Na sam koniec dodać
śmietanę- wszystko razem wymieszać na gładką masę.Wykonanie drożdżówek:
Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt. Na 3/4 części ciasta wyłożyć masę
serową i ją rozsmarować. Ciasto złożyć na pół (tak aby przykryć
ser) i zrolować. W
między czasie przygotować blaszkę. Za pomocą
ostrego nożna pokroić roladę w "plastry". Każdy z nich posmarować
białkiem i pozostawić na blaszce do podwojenia objętości, każdą z drożdżówek posypać zmielonym
cynamonem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, drożdżówki piec przez około 30 minut.

Smacznego ;)