Wykonanie
Pomidory faszerowane
ricottą to pomysł na pyszne
pomidory zapiekane z farszem
chlebowo-
serowym, idealne na imprezę albo gorącą kolację. Prosty w
łoski przepis na
Pomodori ripieni. Dodatki to kwestia smaku, Włosi podają je ze świeżymi
ziołami,
oliwkami i z gęstym, aromatycznym sosem ze świeżych
pomidor ów Salsa il
pomodoro . .... "Addio
pomidory, addio ulubione, słoneczka zachodzące za m ój zimowy stó ł".... - brzmią mi w uszach słowa piosenki Kabaretu Starszch Pan ów. A ja wy śpiewuję na cały głos: Benvenuto
pomidory, witajcie
pomidory, słoneczka ulubione ....Składniki:6
pomidor ów
śliwkowych lub gałązkowychNa farsz:300 g grzanek z
pszennej bułki lub brioszki240 ml przegotowanej
wody125 g włoskiego
sera ricotta lub capri12 czarnych
oliwekDo dekoracji:kilka czarnych
oliwekświeże listki
oreganoSos pomidorowy:tutaj podawałam przepis na sosPrzygotowanie:Grzanki namocz, odstaw na 10 min.
Pomidory umyj, przekrój na p ó ł, wydrąż miąższ, nie obieraj - pozostaw ze sk órk ą. Miąższ wykorzystaj do
sosu pomidorowego. Namoczoną
bułkę wymieszaj z
ricottą, dodaj posiekane drobno
oliwki. Farszem nadziewaj poł ówki
pomidorów, a nast ępnie zapiekaj w mocno nagrzanym piekarniku przez ok. 12-15 min. Podawaj udekorowane
czarnymi oliwkami i świeżymi listkami
oregano. W osobnym naczyniu podaj
sos pomidorowy ze świeżych
pomidor ów.