ßßß Cookit - przepis na Pomidory faszerowane ricottą, grzankami i oliwkami

Pomidory faszerowane ricottą, grzankami i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Pomidory faszerowane ricottą to pomysł na pyszne pomidory zapiekane z farszem chlebowo-serowym, idealne na imprezę albo gorącą kolację. Prosty w łoski przepis na Pomodori ripieni. Dodatki to kwestia smaku, Włosi podają je ze świeżymi ziołami, oliwkami i z gęstym, aromatycznym sosem ze świeżych pomidor ów Salsa il pomodoro . .... "Addio pomidory, addio ulubione, słoneczka zachodzące za m ój zimowy stó ł".... - brzmią mi w uszach słowa piosenki Kabaretu Starszch Pan ów. A ja wy śpiewuję na cały głos: Benvenuto pomidory, witajcie pomidory, słoneczka ulubione ....
Składniki:
6 pomidor ów śliwkowych lub gałązkowych
Na farsz:
300 g grzanek z pszennej bułki lub brioszki
240 ml przegotowanej wody
125 g włoskiego sera ricotta lub capri
12 czarnych oliwek
Do dekoracji:
kilka czarnych oliwek
świeże listki oregano
Sos pomidorowy:
tutaj podawałam przepis na sos
Przygotowanie:
Grzanki namocz, odstaw na 10 min. Pomidory umyj, przekrój na p ó ł, wydrąż miąższ, nie obieraj - pozostaw ze sk órk ą. Miąższ wykorzystaj do sosu pomidorowego. Namoczoną bułkę wymieszaj z ricottą, dodaj posiekane drobno oliwki. Farszem nadziewaj poł ówki pomidorów, a nast ępnie zapiekaj w mocno nagrzanym piekarniku przez ok. 12-15 min. Podawaj udekorowane czarnymi oliwkami i świeżymi listkami oregano. W osobnym naczyniu podaj sos pomidorowy ze świeżych pomidor ów.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/10/pomidory-faszerowane-ricotta-grzankami.html