ßßß Cookit - przepis na Delikatne ciasto migdałowe z jabłkami

Delikatne ciasto migdałowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Ciasto migda ł owe z jab ł kami to przepis na pyszny,delikatny biszkopt z jab ł kami oraz migda ł ami. Puszysta szarlotka pod chrupi ą c ą kruszonk ą z p ł atków migda ł ów, z kawa ł kami skarmelizowanych jab ł ek. Dodatki to kwestia smaku, u mnie ciasto z dodatkiem m ą ki migda ł owej, lekkie, dietetyczne, nie zawiera wcale t ł uszczu ani proszku do pieczenia, niezwykle delikatne. Uwielbiam ten przepis, jest szybki i nowoczesny, a co najwa ż niejsze - ciasto migda ł owe z jab ł kami jest pyszne i rozp ł ywa si ę w ustach ....
Składniki:
Na biszkopt migdałowy:
250 g mąki pszennej ekologicznej
75 g mąki migdałowej
5 całych jajek (z wolnego wybiegu)
szczypta soli
Na pulpę jabłkową:
650-700 g jabłek bio
100 g cukru trzcinowego
Na posypkę:
2 łyżki płatk ów migda ł ów
Przygotowanie:
Przygotuj jab łka: umyj, obierz, pokr ój w grub ą kostkę. Przeł ó ż do głębokiego rondla, zasyp cukrem trzcinowym i postaw na małym ogniu. Stale mieszając doprowadź do ładnego skarmelizowania jabłek. Odważ oba rodzaje mąki - pszenną eko i migdałową, przesyp do głębokiej misy, dodaj szczyptę soli, wybij całe jajka. Następnie dobrze wymieszaj trzepaczkami.
Ciasto połącz z przygotowaną pulpą jabłkową (całość ma mieć dość płynną konsystencję) i przeł ó ż do lekko natłuszczonej okrągłej formy do pieczenia. Piecz ok. 35-40 min. w mocno nagrzanym piekarniku. Wierzch ciasta posyp płatkami migdał ów i zapiekaj kolejne 1-2 minuty do ładnego zrumienienia migdał ów.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/10/delikatne-ciasto-migdaowe-z-jabkami.html