ßßß Cookit - przepis na Tort orzechowo-czekoladowy z bananami

Tort orzechowo-czekoladowy z bananami

nazwa

Wykonanie

Znacie coś lepszego, niż połączenie śmietankowego serka mascarpone, chrupiących orzech ów w łoskich, banan ów oraz cudownych aromatów kawy i czekolady na biszkopcie kakaowym ....
Tort orzechowo-czekoladowy z bananami czyli przepis na puszysty biszkopt kakaowy, lekki, bez proszku do pieczenia, przekładany kremem mascarpone z plasterkami bananów i orzechami włoskimi, nasączany prawdziwą kawą, udekorowany bitą śmietaną ....
Ciasto jest proste i jednocze śnie wykwintne. Biszkopt kakaowy piecze się tak samo jak zwykły biszkopt, dodaje się tylko kakao. Kiedyś podawałam podobny przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami i bitą śmietaną .
Cała zabawa polega na przekładaniu i dekorowaniu tortu, a efekt końcowy zależy od Twojej fantazji! Wystudzony biszkopt podzieliłam na dwa blaty i nasączyłam mocnym espresso, jak w tiramisu, a do masy śmietanowej dodałam serek mascarpone, a dla koloru i zapachu odtłuszczone kakao w proszku. Wyjątkowego smaku nadają posiekane orzechy włoskie i banany ....
Biszkopt najbardziej smakuje bez okazji! Upieczony spontanicznie, w środku tygodnia, podany z filiżanką kawy, w miłym towarzystwie ....
Składniki:
Na biszkopt kakaowy:
(tortownica o śr. 24 cm)
100 g mąki pszennej
150 g cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 jajek
Do nasączenia:
mocna kawa espresso
(ok. 2 filiżanki)
Na krem mascarpone:
1/2 l śmietany krem ówki
250 g serka mascarpone
1 łyżka odtłuszczonego kakao w proszku
2 łyżeczki cukru trzcinowego (drobnego)
Dodatkowo:
2 banany
Na glazurę czekoladową:
200 g czekolady gorzkiej (min. 70%)
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki białego wina (opcjonalnie)
Do dekoracji:
posiekane orzechy włoskie
plasterki banana
Przygotowanie:
Biszkopt: bia ł ka ubij z cukrem na sztywn ą pian ę . Po łą cz z ż ó ł tkami. Dodaj m ą k ę (oba rodzaje) wymieszan ą z kakao. Ca ł o ść wymieszaj i prze ł ó ż do blaszki nat ł uszczonej mas ł em (moja rada: nat ł uszczamy tylko dno blaszki). Piecz 45 minut w 180°C. Odstaw w ch ł odne miejsce. Wystudzony biszkopt przekrój w poprzek na dwa placki.
Krem mascarpone: pó ł litra ś mietany kremówki u bij na sztywno trzepaczkami. W razie konieczno ś ci dodaj zag ę stnik do ś mietany . Dodaj serek mascarpone, kakao, troch ę cukru (do smaku) i wymieszaj.
Przek ł adanie tortu: o ba placki nas ą cz mocn ym naparem kawy (espresso). Na spodzie po ł ó ż wi ś nie (bez pestek) i rozprowad ź warstw ę kremu. Przykryj drugim blatem. Zrób polew ę : po ł am tabliczki gorzkiej czekolady na drobniejsze kawa ł ki, powoli ogrzewaj w rondlu z 1-2 ł y ż kami bia ł ego wina, do rozpuszczenia na g ł adk ą, g ę st ą mas ę . Gor ą c ą mas ą posmaruj boki i wierzch tortu. Po sch ł odzeniu udekoruj orzechami w ł oskimi, plasterkami bananów i bit ą ś mietan ą .
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/05/tort-orzechowo-czekoladowy-z-bananami.html