Wykonanie
Znacie coś lepszego, niż połączenie
śmietankowego serka mascarpone, chrupiących
orzech ów w łoskich,
banan ów oraz cudownych aromatów
kawy i
czekolady na
biszkopcie kakaowym ....Tort
orzechowo-
czekoladowy z
bananami czyli przepis na puszysty
biszkopt kakaowy, lekki, bez
proszku do pieczenia, przekładany kremem
mascarpone z plasterkami
bananów i
orzechami włoskimi, nasączany prawdziwą
kawą, udekorowany
bitą śmietaną ....Ciasto jest proste i jednocze śnie wykwintne.
Biszkopt kakaowy piecze się tak samo jak zwykły
biszkopt, dodaje się tylko
kakao. Kiedyś podawałam podobny przepis na ciasto
biszkoptowe z
truskawkami i
bitą śmietaną .Cała zabawa polega na przekładaniu i dekorowaniu
tortu, a efekt końcowy zależy od Twojej fantazji! Wystudzony
biszkopt podzieliłam na dwa blaty i nasączyłam mocnym
espresso, jak w tiramisu, a do masy śmietanowej dodałam
serek mascarpone, a dla koloru i zapachu odtłuszczone
kakao w proszku. Wyjątkowego smaku nadają posiekane
orzechy włoskie i
banany ....
Biszkopt najbardziej smakuje bez okazji! Upieczony spontanicznie, w środku tygodnia, podany z filiżanką
kawy, w miłym towarzystwie ....Składniki:Na
biszkopt kakaowy:(tortownica o śr. 24 cm)100 g
mąki pszennej150 g
cukru2 łyżki gorzkiego
kakao2 łyżki
mąki ziemniaczanej6
jajekDo nasączenia:mocna
kawa espresso(ok. 2 filiżanki)Na krem
mascarpone:1/2 l
śmietany krem ówki250 g
serka mascarpone1 łyżka odtłuszczonego
kakao w proszku2 łyżeczki
cukru trzcinowego (drobnego)Dodatkowo:2
bananyNa glazurę
czekoladową:200 g
czekolady gorzkiej (min. 70%)2 łyżki
cukru trzcinowego2 łyżki
białego wina (opcjonalnie)Do dekoracji:posiekane
orzechy włoskieplasterki
bananaPrzygotowanie:
Biszkopt: bia ł ka ubij z
cukrem na sztywn ą pian ę . Po łą cz z ż ó ł
tkami. Dodaj m ą k ę (oba rodzaje) wymieszan ą z
kakao. Ca ł o ść wymieszaj i prze ł ó ż do blaszki nat ł uszczonej mas ł em (moja rada: nat ł uszczamy tylko dno blaszki). Piecz 45 minut w 180°C. Odstaw w ch ł odne miejsce. Wystudzony
biszkopt przekrój w poprzek na dwa placki.Krem
mascarpone: pó ł litra ś
mietany kremówki u bij na sztywno trzepaczkami. W razie konieczno ś ci dodaj zag ę stnik do ś
mietany . Dodaj
serek mascarpone,
kakao, troch ę
cukru (do smaku) i wymieszaj.Przek ł adanie
tortu: o ba placki nas ą cz mocn ym naparem
kawy (
espresso). Na spodzie po ł ó ż wi ś nie (bez pestek) i rozprowad ź warstw ę kremu. Przykryj drugim blatem. Zrób polew ę : po ł am tabliczki
gorzkiej czekolady na drobniejsze
kawa ł ki, powoli ogrzewaj w rondlu z 1-2 ł y ż
kami bia ł ego
wina, do rozpuszczenia na g ł adk ą, g ę st ą mas ę . Gor ą c ą mas ą posmaruj boki i wierzch
tortu. Po sch ł odzeniu udekoruj
orzechami w ł oskimi, plasterkami
bananów i bit ą ś
mietan ą .