Smaczny, troszkę zdrowy deserek :)Składniki:200 g kaszy jaglanej625 ml mleka ( 2,5 szklanki)2 łyżki cukru1 łyżka cukru waniliowego250 g serka mascarpone100 g czekolady gorzkiejbita śmietana do dekoracjiKaszę płuczemy w zimnej wodzie, gotujemy mleko wsypujemy do niego kaszę i gotujemy około 15 minut ciągle mieszając.Do ugotowanej kaszy dodajemy cukier waniliowy oraz zwykły, możemy dać więcej jak lubimy słodsze desery. Dodajemy serekmascarpone i dokładnie ucieramy mikserem. W pucharki lub szklaneczki wykładamy połowę naszej masy, do drugiej dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wykładamy na jasną warstwę.Całość dekorujemy bitą śmietaną lub czekoladą, chłodzimy w lodówce około 30 minut.Z tej porcji wyszło mi 4 szklaneczki o pojemności 250 ml.SMACZNEGO