ßßß
SKŁADNIKI:1 jajko1/4 szkl oleju100 ml jogurtu naturalnego100 ml likieru wiśniowego 1/4 szkl cukru2 niepełne szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki kakaoDodatkowo:150 g rodzynek (u mnie pyszne ogromne Thompson Jumbo od Skworcu)70-100 ml likieru wiśniowegoKrem do ozdoby:100 g białej czekolady150 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego1. Rodzynki wsypać do rondelka, zalać likierem (tak żeby przykryły rodzynki), podgrzewać aż rodzynki nasiąkną dobrze likierem (najlepiej odstawić je tak na kilka godzin).2. Jajko, olej, jogurt i likier dokładnie roztrzepać lub zmiksować ze sobą. Dodać suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą ale nie jest to konieczne) oraz rodzynki i połączyć wszystko ze sobą (ręcznie lub mikserem).3. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki (do ok 3/4 wysokości). Piec do suchego patyczka ok 20 min w 180*C.4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać dokładnie z serkiem, nakładac szprycą na wystudzone muffinki.

Inspiracja: Z makudry i nie tylko