ßßß
Cookit - przepis na Kapuśniak na boczku wędzonym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kapuśniak na boczku wędzonym
Składniki
Jajko
Margaryna
Cukier
Kakao
Proszek do pieczenia
Śmietanka
Mleko
Masło
Galaretka pomarańczowa
Polewa czekoladowa
Płatki migdałowe
Wykonanie
Składniki:1 kg masy makowej8
jajek
15 dag
margaryny
½ szklanki
cukru
1 łyżka
kakao
1 łyżka
proszku do pieczenia
Masa budyniowa:2 budynie
śmietankowe
2 szklanki
mleka
5 łyżek
cukru
1 kostka
masła
(250g)A ponadto:1 opakowanie ptasiego mleczka (500g)2
galaretki pomarańczowe
polewa czekoladowa
płatki migdałów
do dekoracjiPrzygotowanie:1. Ciasto:
żółtka
ucieramy z
cukrem
. Dodajemy
margarynę
, masę
makową
i
kakao
z proszkiem.
Białka
ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą. Ciasto dzielimy na 2 części. W blasze 38×25 cm pieczemy 2 placki po 25 minut w 180 0 C.2. Masa:
budyń
gotujemy z
cukrem
na
mleku
, studzimy.
Masło
ucieramy, dodając stopniowo zimny
budyń
.3.
Galaretki
rozpuszczamy w 3 szklanki wrzątku. Studzimy.4. Na ciasto
makowe
nakładamy połowę masy budyniowej, a następnie w 5 rzędach układamy ptasie mleczko.
Między
kostki wlewamy tężejącą
galaretkę
. Odstawiamy do stężenia i rozsmarowujemy resztę masy. Przykrywamy drugim
ciastem
makowym. Polewamy ciepłą
polewą czekoladową
i dekorujemy
płatkami migdałów
.Smacznego!
Źródło:
http://kozakgotuje.pl/ciasto-makowo-budyniowe
Przepisy powiązane
Krem:
Krem:
Krem:
Krem:
Krem:
Składniki powiązane (0)