Br ukselka swym kształtem daje wiele możliwości i pozwala uwalniać wodzę kulinarnych fantazji.brukselka (duże główki) - 0,5 kgpomidorki koktajlowe - 300 gszynka surowa - ok 12 plastrówciasto francuskie - 1 opakowaniesól, cukierBrukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez 8 minut w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia.Ugotowaną brukselkę zawinąć w plastry szynki. Ciasto francuskie pociąć w paski i owinąć nimi każdą z brukselek. Zapiekać razem z całymi gałązkami pomidorków do zezłocenia ciasta francuskiego, czyli ok 15 minut w 200 stopniach.