ßßß Cookit - przepis na Domowy przecier pomidorowy

Domowy przecier pomidorowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki
3 L
4 kg pomidorów (najlepsze będą podłużne, bo zawierają mało nasion i soku a dużo miąższu)
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
Przygotowanie
Pomidory dokładnie przelać wrzącą wodą lub wkładać do wrzątku na kilkanaście sekund. Zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda nasienne z komór. Pozostały miąższ włożyć do garnka, przykryć pokrywą i gotować przez 15 minut na większym ogniu, w międzyczasie 2 razy zamieszać.
Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito do drugiego garnka i zagotować. Dodać sól i cukier. Odparować na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut).
Gorący przecier rozlać do wyparzonych w piekarniku słoików * i dobrze zakręcić. Słoiki przykryć dokładnie kocem i zostawić tak do całkowitego wystudzenia, nawet na 2 dni. Zamiast tego można też pasteryzować słoiki w większym garnku z wodą, gotując zanurzone do 2/3 wysokości słoiki przez około 10 minut na umiarkowanym ogniu.
Wskazówki
* słoiki przed rozlaniem przecieru należy wyparzyć: najpierw dokładnie umyć i opłukać, następnie ustawić otwarte na kratce piekarnika (przykrywki położyć obok) i wstawić do piekarnika. Nagrzewać go do 140 stopni C razem ze słoikami. Gdy piekarnik będzie nagrzany wyłączyć go i ostrożnie upewnić się czy słoiki są już suche i gorące.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pomidory/przecier_pomidorowy/przepis.html