ßßß Cookit - przepis na LOSOS W PANIERCE KOKOSOWO-OTREBOWEJ

LOSOS W PANIERCE KOKOSOWO-OTREBOWEJ

nazwa

Wykonanie

Powroty nigdy nie są łatwe... zwłaszcza po dłuższych, tych nieplanowanych przerwach :-P Mam nadzieję, że teraz wpisy będą pojawiać się regularniej, bo gotowania ani pieczenia wcale nie porzuciłam, o czym możecie się przekonać śledząc moje konto na Instagramie! A dziś proponuję wam łososia, bo jak niegdyś głosiła reklama, ryba wpływa na wszystko ;-)
Składniki:
filet z łososia (ok. 150 g),
2 łyżki wiórków kokosowych,
2 łyżki otrąb pszennych,
50 g ryżu basmati,
skórka z połowy cytryny,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1/3 łyżeczki tartego imbiru,
łyżeczka oleju kokosowego.
Marynata do łososia:
2 łyżeczki tartego imbiru,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka miodu,
2 łyżeczki oliwy extra vergine,
szczypta ostrej papryki chili.
Chutney żurawinowy:
pół szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej),
łyżka białego octu winnego,
łyżka soku z cytryny,
pół łyżki brązowego cukru lub syropu klonowego,
szczypta chili w proszku.
Wykonanie:
Filet z łososia doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy składniki marynaty: starty imbir, sok z cytryny, miód, oliwę i ostrą paprykę. Powstałą marynatą smarujemy łososia, odkładamy na około 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Łososia panierujemy w wiórkach kokosowych, pieczemy przez około 20 minut.
Ryż wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości przez około 12 minut, cedzimy, wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy skórkę i sok z cytryny, imbir oraz olej kokosowy, mieszamy.
Żurawinę, ocet, sok z cytryny, cukier oraz szczyptę chili umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy przez około 2 minuty, aż żurawina zmięknie.
Łososia podajemy na ryżu wraz z chutney żurawinowym.
Bon Appetit!
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
P.S. Cytrynę można zastąpić limonką.
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2015/10/losos-w-panierce-kokosowo-otrebowej.html