ßßß Cookit - przepis na Babeczki Oreo z kremem Oreo

Babeczki Oreo z kremem Oreo

nazwa

Wykonanie

Najsmaczniejsze babeczki przyrządza Cupcake Jemma . Ten przepis znajdziesz tutaj: Cupcake Jemma ! Uwielbiam jej kanał, a wszystkie przepisy zawsze wychodzą. Nie dość, że wyglądają jak dzieła sztuki to zwalają z nóg smakiem. Czasami trzeba się natrudzić, żeby znaleźć składniki, ale warto, bo zawsze zostają i można wykorzystać je w coraz to nowych przepisach.
B abeczki są bardzo słodkie, dlatego zawsze podaję je z herbatą z dodatkiem cytrynek ETERNO, a do tego przepisu dodałam Cytrynki z Miętą . Idealnie orzeźwiają, dobrze działają na brzuszek i przełamują słodycz kremu. Taka herbata i takie babeczki = smak doskonały!
Ilość: 12 babeczek
Czas przyrządzania: 40 minut
Trudność: średnie
Składniki:
Ciasto na babeczki
85g przesiana mąka
25g napój słodowy w proszku (takich jak Horlicks, ale ja użyłam kawy INKA, bo nie mogłam na biegu znaleźć tego składnika)
15g k akao w proszku
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
125g cukru pudru
135g masła, miękkie
2 duże jaja z wolnego wybiegu
1 i 1/2 łyżki mleka 3,2%
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (waniliowy ekstrakt kupisz w Piotrze i Pawle)
2 i 1/2 paczki ciasteczek Oreo (duże opakowanie - 10 sztuk)
200g masła, miękkie
450g cukru pudru,przesiany
3 łyżki mleka 3,2%
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 paczki ciastek Oreo, pokruszone!
Przyrządzanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 st.C
Pr zesiać wszystkie suche składniki. Wymieszać.
Dodać bardzo miękkie masło. Dodać 2 naprawdę duże jajka. Zmiksować. Mieszać około 60 sekund na wysokich obrotach.
Zmniejszyć obroty, dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Mieszać przez kolejne 30 sekund.
Naszykować 12 papilotek, wsadzić je do foremek. Na dno dodać po całym, jednym ciasteczku Oreo.
Wyłożyć masę na wysokość 3/4 foremki. Nie trzeba wyrównywać ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 22 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Krem:
Wrzucamy miękkie masło i mieszamy dobre 5 minut, aż będzie naprawdę puszyste. Dodajemy cukier puder i mieszamy na gładką masę. Zmniejszamy obroty i dodajemy zimne mleko. Dolewamy waniliowy ekstrakt. Na chwilę zwiększamy obroty i po całkowitym mieszaniu wyłączamy mikser.
Delikatnie dodajemy rozgniecione ciasteczka Oreo. Dokładnie mieszamy i krem już gotowy!
Nakładamy krem do rękawa cukierniczego (z ozdobną nasadką) i wyciskamy na wystudzone babeczki. Jeśli chcecie ozdobić muffinki dodajcie po ciastku na wierzch kremu. Ja do tego celu specjalnie kupiłam mini Oreo (niestety w Hiszpanii, a w Polsce jeszcze nie spotkałam) i na każdą babkę dodałam po 3 ciasteczka. Ty możesz dodać jedno duże (jeszcze taka mała podpowiedź, żeby było bardziej miękkie na chwilę zanurz je w mleku, a jak wolisz chrupiące to układaj ciastka prosto z opakowania).
Polecam, niebo w gębie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie zapomnij w między czasie przygotować herbaty, dodaj cytrynki z miętą i delektuj się smakiem.
Na zdjęciu poniżej widać różnicę pomiędzy dużym Oreo (po lewej stronie z tyłu) a mini ciasteczkami (na pozostałych babeczkach).
Smacznego!
Źródło:http://przysmakieterno.blogspot.com/2015/11/babeczki-oreo-z-kremem-oreo.html