ßßß Cookit - przepis na Zawijane polędwiczki wieprzowe po włosku wg Tojki

Zawijane polędwiczki wieprzowe po włosku wg Tojki

nazwa

Wykonanie

Poniższy przepis otrzymaliśmy od Tojki w ramach konkursu "Ugotuj to i..... wygraj granitowy garnek".
Zawijane polędwiczki wieprzowe po włosku to idealne rozwiązanie w sytuacji, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, a zależy nam na przygotowaniu czegoś wyjątkowego.
Mamy nadzieję, że i Wam będą smakować.
Składniki
2 polędwiczki wieprzowe
2 pomidory
200 - 250 g sera mozzarella
1 ogórek kiszony,
1 czerwona papryka
1 cebula
listki świeżej bazylii
Marynata
2-3 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
przyprawy - tymianek - 1 płaska łyżeczka, rozmaryn - pół płaskiej łyżeczki, pieprz i sól do smaku
Przygotowanie marynaty
Do miseczki włożyć tymianek, sól, pieprz, rozmaryn, przeciśnięte przez
praskę ząbki czosnku, wlać oliwę – wymieszać.
Przygotowanie polędwiczek
Polędwiczki umyć, pokroić na kawałki, lekko rozbić, natrzeć marynatą i odstawić na godzinkę do lodówki.
Po wyjęciu z marynaty, na każdym kawałku mięsa układamy paseczek ogórka, paseczek papryki i paseczek cebulki, a następnie zawijamy i spinamy wykałaczką.
Można lekko obsmażyć na patelni na oliwie z oliwek (ja nie obsmażam).
Polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym przeznaczonym do zapiekania.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180 stopni C przez około 10 minut.
Po tym czasie na każdego zawijańca nakładamy plasterek mozzarelli i jeszcze raz zapiekamy, ale
tylko ok. 2 minuty (do czasu, aż ser rozpuści).
Po wyjęciu z piekarnika, polędwiczki układamy na rozłożonych pomidorach na talerzu i ozdabiamy świeżymi listkami bazylii.
Pomidory można zapiec razem z polędwiczkami.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/11/zawijane-poledwiczki-wieprzowe-po-wosku.html