Wykonanie
Gdzieś kiedyś wyczytałam, że: „ jedynym sposobem zachowania zdrowia jest jedzenie tego, czego nie chcesz jeść, picie tego, czego nie lubisz i robienie tego, na co nie masz ochoty”.Ogólnie niestety to prawda, rzeczy smaczne niekoniecznie są zdrowe. Postanowiłam jednak udowdnić, że jest dużo rzeczy zdrowych, które są smaczne i nie podlegaja tej regule. Dziś placek na bazie
mąki owsianej. Skąd
maka owsiana, po prostu ze zmielonych płatkówm owsianych. Niestety całkowicie nie dało się uniknąć
mąki pszennej i moje ciasto jest zdrowsze, ale można mu niestety zarzucić, że nie do końca zdrowe… ten pyszny
cukier osładzający nasze życie mnie pogrążył:)Składniki:
woda – ½ szklanki,
cukier – 1 szklanka,
jaja – 6 szt,
jabłka – 5 szt,
margaryna – 200 g,
kakao – 4 łyżki,
mąka owsiana – 1, 5 szklanki,
mąka zwykła – 1 szklanka,
orzechy – ½ szklanki,
czekolada mleczna – 50 g,
soda- 1/2 łyżeczki,
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
sól do bialektłuszcz i
bułka tarta do formy.Składniki na polewę:
cukier – 4 łyżki,
woda – 4 łyżki,
kakao – 2 łyżki,
masło – 30 g,
czekolada mleczna – 20 g.Składniki na masę:
jabłka – 1 kg,
galaretka cytrynowa – 1 szt,
cukier – 1/3 szklanki.Dodatkowo do dekoracji
cukier puder.Przygotowanie:Do rondla włożyć
margarynę. Dolać
wodę, dodać
cukier oraz
kakao i zaagotować. Gotować razem kilka minut a następnie ostudzić. Do powstałej masy dodać
żółtka oraz
makę owsianą a także
mąkę pszenną wymiesząną z
proszkiem do pieczenia oraz
sodą. Dołożyć starte
jabłka i wymieszać ciasto dokładnie.Ubić ze szczypta
soli piane z
białek i dodać do ciasta. Mieszać łyżką.Gotową masę przełożyć do natłuszczonej formy, posypać z wierzchu
orzechami i grubymi kawałkami
mlecznej czekolady.Piec w temperaturze 160-170 stopni ok. 45 minut. Przygotować polewę: zagotować razem w garnuszku
kakao,
wodę,
masło,
cukier.Kiedy będzie gorące dodać
mleczną czekoladę i rozpuścić. Ciasto po wystudzeniu przekroić i dolną warstwę polać gorącą polewą.
Jabłka oskrobać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Udusić w rondelku do miękkości. Lekko dosłodzić i dodać do gorącej masy jabłecznej
galaretkę cytrynową. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia (jeśli
jabłka będą bardzo soczystę, należy odlać trochę soku).Na warstwie
jabłek położyć górną warstwę ciasta i docisnąć. Wstawić do lodwoki na godzinę lub dwie. Przed podaniem udekorować caisto odrobiną
cukru pudru.
Przepis zgłoszony do jesiennej akcji, bo nic tak nie kojarzy się z jesienią jak
jabłka i jabłeczniki.