ßßß Cookit - przepis na Jesienne ciasto owsiane

Jesienne ciasto owsiane

nazwa

Wykonanie

Gdzieś kiedyś wyczytałam, że: „ jedynym sposobem zachowania zdrowia jest jedzenie tego, czego nie chcesz jeść, picie tego, czego nie lubisz i robienie tego, na co nie masz ochoty”.
Ogólnie niestety to prawda, rzeczy smaczne niekoniecznie są zdrowe. Postanowiłam jednak udowdnić, że jest dużo rzeczy zdrowych, które są smaczne i nie podlegaja tej regule. Dziś placek na bazie mąki owsianej. Skąd maka owsiana, po prostu ze zmielonych płatkówm owsianych. Niestety całkowicie nie dało się uniknąć mąki pszennej i moje ciasto jest zdrowsze, ale można mu niestety zarzucić, że nie do końca zdrowe… ten pyszny cukier osładzający nasze życie mnie pogrążył:)
Składniki:
woda – ½ szklanki,
cukier – 1 szklanka,
jaja – 6 szt,
jabłka – 5 szt,
margaryna – 200 g,
kakao – 4 łyżki,
mąka owsiana – 1, 5 szklanki,
mąka zwykła – 1 szklanka,
orzechy – ½ szklanki,
czekolada mleczna – 50 g,
soda- 1/2 łyżeczki,
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
sól do bialek
tłuszcz i bułka tarta do formy.
Składniki na polewę:
cukier – 4 łyżki,
woda – 4 łyżki,
kakao – 2 łyżki,
masło – 30 g,
czekolada mleczna – 20 g.
Składniki na masę:
jabłka – 1 kg,
galaretka cytrynowa – 1 szt,
cukier – 1/3 szklanki.
Dodatkowo do dekoracji cukier puder.
Przygotowanie:
Do rondla włożyć margarynę. Dolać wodę, dodać cukier oraz kakao i zaagotować. Gotować razem kilka minut a następnie ostudzić. Do powstałej masy dodać żółtka oraz makę owsianą a także mąkę pszenną wymiesząną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dołożyć starte jabłka i wymieszać ciasto dokładnie.Ubić ze szczypta soli piane z białek i dodać do ciasta. Mieszać łyżką.
Gotową masę przełożyć do natłuszczonej formy, posypać z wierzchu orzechami i grubymi kawałkami mlecznej czekolady.Piec w temperaturze 160-170 stopni ok. 45 minut. Przygotować polewę: zagotować razem w garnuszku kakao, wodę, masło, cukier.Kiedy będzie gorące dodać mleczną czekoladę i rozpuścić. Ciasto po wystudzeniu przekroić i dolną warstwę polać gorącą polewą.
Jabłka oskrobać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Udusić w rondelku do miękkości. Lekko dosłodzić i dodać do gorącej masy jabłecznej galaretkę cytrynową. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia (jeśli jabłka będą bardzo soczystę, należy odlać trochę soku).
Na warstwie jabłek położyć górną warstwę ciasta i docisnąć. Wstawić do lodwoki na godzinę lub dwie. Przed podaniem udekorować caisto odrobiną cukru pudru.
Przepis zgłoszony do jesiennej akcji, bo nic tak nie kojarzy się z jesienią jak jabłka i jabłeczniki.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/10/jesienne-ciasto-owsiane