ßßß Cookit - przepis na Ciasto ” After eight”

Ciasto ” After eight”

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam pastylki miętowe After eight – czekoladki miętowe oblane czekoladą. Ten smak kojarzy mi się z dzieciństwem i w tej też tonacji jest dzisiejsza propozycja.
Przedstawiam Wam ciasto „After eight” czekoladowo- miętowe.
Ciasto jest na ciężkim spodzie – mocno czekoladowym brownie. Kolejne warstwy stanowią już lekkie masy a mianowicie pianka czekoladowa z serkiem mascarpone oraz miętowa pianka.
Całość przyozdobiona czekoladą.
Ciasto warte jest wypróbowania!!
Gorąco polecam!!
spód brownie:
120g masła
200g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki esencji waniliowej (tutaj)
2 jaja
140g cukru
65g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa czekoladowa:
100g czekolady (u mnie mleczna, bo taką lubię)
200g serka mascarpone
200ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
masa miętowa:
200 g serka mascarpon e
200ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
15-20 listów świeżej mięty
1 łyżeczka kropli miętowych
zielony barwnik – nie musi być, ale ja dla wydobycia koloru dodałam odrobinę
Masło roztopić, zdjąć z ognia, dodać do niego pokruszoną czekoladę, odstawić na 2 minuty i po tym czasie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masy.
Jajka połączyć z cukrem (rózgą), dodać ciepłą czekoladę, esencję waniliową oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą.
Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na 20 minut.
Ciasto wyjąć i ostudzić.
100ml śmietanki podgrzać nie doprowadzając do zagotowania, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty.
Czekoladę rozpuścić w śmietance.
Żelatynę namoczyć w małej ilości wody (do zakrycia żelatyny).
Serek połączyć z pozostałą śmietanką – ubić na puszysty krem.
Pod koniec ubijania dodać do masy rozpuszczoną czekoladę i pogrzaną i rozpuszczoną żelatynę.
Tężejącą masę czekoladową wyłożyć na ostudzone brownie.
Śmietankę przeznaczoną na masę miętową doprowadzić do zagotowania i zalać nią listki mięty.
Śmietankę odstawić do naciągnięcia a następnie przełożyć do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.
Po schłodzeniu wyjąć listki mięty a śmietankę połączyć z serkiem, cukrem pudrem i ubić na sztywno.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie po napęcznieniu rozpuścić i dodać do masy miętowej.
W celu wzmocnienia smaku miętowego dodać parę kropli miętowych oraz barwnika zielonego(barwnik można pominąć).
Masę miętową wyłożyć na masę czekoladową i schłodzić w lodówce.
Dowolnie udekorować czekoladą.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/ciasto-after-eight