Wykonanie
Jesienna aura coraz mocniej skłania do odbywania wieczornych, relaksacyjnych sesji przy ciepłym piekarniku. Tym mocniej ubolewam, że mój obecny ma na tyle poważne problemy z trzymaniem temperatury, że szkoda w ogóle coś do niego wkładać. Ale weekend przecież nie obejdzie się bez czegoś słodkiego, prawda? Szybko więc powstały poniższe serniczki w szklankach. Bez pieczenia, ale i bez
żelatyny, utrzymane w sezonowym klimacie - bo z ogromną ilością
dyniowego puree i
korzennymi przyprawami. Nietypowe, bardzo nie-polskie i zaskakująco... świeże w smaku :) Osobiście wyczuwałam w nich jakby posmak
mleka kokosowego - mama przyznała rację, więc przyjmijmy, że to nie urojenia. Przy tym, że serniczki sprawiają wrażenie lekkich (przez smak i napowietrzoną konsystencję), nie da się ich tak naprawdę zjeść zbyt wiele. Spokojnie można podzielić je na mniejsze porcje, nawet o połowę w porównaniu do tych na zdjęciach ;) Niemal idealnym zwieńczeniem dla kremowej, puszystej masy dyniowej jest kleks z
bitej śmietany wymieszanej z
toffi. Nie jest to obowiązkowe, ale moim zdaniem odpowiednie, słodkie wykończenie dla tego delikatnego w smaku deseru.
Mogę tylko zachęcać do wypróbowania, jeśli macie ochotę na coś bardzo oryginalnego przy niewielkim nakładzie pracy, to będzie dobry wybór ;)Notka: do serniczków najlepiej użyć dyni Hokkaido - gwarantuje ona gęste, niewodniste, słodkie puree o pięknym,
pomarańczowym kolorze.Składniki (na ok. 10 serniczków):Masa dyniowa:200 g
serka śmietankowego (użyłam
serka "Twój Smak" Piątnicy)425 g puree z dyni (jak je zrobić, możesz przeczytać tutaj)2 szklanki (500 ml)
śmietanki 36 %4 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka skórki otartej z
pomarańczy (opcjonalnie)3 łyżki
brązowego cukru (lub więcej - do smaku)
Bita śmietana z
toffi:3/4 szklanki (190 ml)
śmietanki 36 %90 g gotowej masy kajmakowej z puszki
Serek śmietankowy zmiksować na gładko z
dyniowym puree,
przyprawami, skórką z
pomarańczy i
cukrem. W oddzielnej misie ubić
śmietanę na sztywno, następnie dodać do pozostałych składników, delikatnie mieszając szpatułką. Sprawdzić, czy masa jest dla nas odpowiednio słodka (trzeba wziąć pod uwagę, że na wierzchu będzie jeszcze słodka
bita śmietana). Przełożyć ją łyżką lub wycisnąć przy pomocy rękawa cukierniczego z okrągłym otworem do szklanek. Schować serniczki do lodówki. Przygotować
bitą śmietanę do dekoracji. Ubić ją w misie na sztywno, na koniec dodać masę kajmakową i krótko zmiksować, tylko do połączenia.
Śmietana może lekko się rozrzedzić, można na chwilę włożyć ją do lodówki dla ustabilizowania. Przekładać ją do rękawa cukierniczego i wyciskać rozetki na powierzchni serniczków. Podawać schłodzone, posypane
korzennymi przyprawami.Smacznego!
Inspiracja: http://www.sugarfreemom.com