ßßß Cookit - przepis na Tarta limonkowo miętowa z mango

Tarta limonkowo miętowa z mango

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu opublikowałam przepis na Tartę z malinami , który cieszył się ogromnym powodzeniem. Nawet kilka osób już przepis wykorzystało, teraz tylko czekam na relacje jak smakowało. Pogoda nadal nie sprzyja włączaniu piekarnika, więc dziś kolejna tarta bez pieczenia. Tym razem z kremem miętowo-limonkowym, który jest mocno orzeźwiający i zaskakujący w smaku. Idealnie komponuje się z mięsistym mango. Niebo w gębie. Polecam:)
SKŁADNIKI:
tarta:
300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym
50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
50 g masła
krem:
250 g mascarpone
200 g mleka skondensowanego słodzonego
1/2 pęczka mięty
1 limonka
dodatkowo:
mango
PRZYGOTOWANIE:
Ciastka przełożyć do malaksera, dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz 50 g niesłonego, miękkiego masła, Jeżeli jest twarde można rozpuścić, ostudzić i takie dodać po zmiksowaniu. Całość dokładnie zmiksować, masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do foremki( u mnie 24 cm) w wciąganym dnem i dokładnie podociskać. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować krem. Dobrze schłodzony serek mascarpone i mleko skondensowane przełożyć do miski i zmiksować na puszysty krem. ( końcówką do ubijania jajek) . Miętę opłukać , listki przełożyć do malaksera i zmiksować. Limonkę dobrze wyszorować, skórkę zetrzeć na tarce. Dodać do ubitego kremu i delikatnie przemieszać. Krem wyłożyć na schłodzony spód i ponownie wstawić do lodówki. W tym czasie obrać mango i pokroić w cienkie plastry. Układać na kremie w formie kwiatka. Na foremkę 24 cm zużyłam 2 owoce mango, ale następnym razem dokupię jeszcze 1-2, wtedy rozeta będzie ładniej wyglądać. Wstawić do lodówki na min godzinkę. Przed podaniem udekorować listkami świeżej mięty. Smacznego
Źródło:http://potravel.pl/2014/07/11/tarta-limonkowo-mietowa-z-mango