Wykonanie
Nie piekę zbyt często, ilość upieczonych
chlebów mogę policzyć na palcach jednej ręki. Zdarza się , że sklecę jakieś bułeczki, ale
pieczywo na zakwasie to już zupełnie inna bajka:) Przepis znalazłam na często odwiedzanym i bardzo popularnym blogu Smaczna Pyza . Zapraszam do zaglądania tam po ciekawe inspiracje. W oryginale są
ziarna słonecznika ale nie ma
śliwek, ja miałam ich pod dostatkiem więc dosypałam sporą garstkę. Przygotowanie niestety nie zajmuje 5 minut, trzeba przygotować wcześniej zakwas, wymieszać, później formować, przykryć, poczekać i dopiero piec. Ale uwierzcie mi, każda minuta pracy będzie Wam wynagrodzona.
Chleb pachnie przepięknie, smakuję jeszcze lepiej. Upiekłam dwa bochenki, pierwszy został zjedzony jeszcze ciepły, drugi schowałam na śniadanie. Do grubo ukrojonej pajdy, potrzebne jest tylko dobre
masło. Smacznego:)
SKŁADNIKI: na 2 bochenki:225 g zakwasu żytniego100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej500 g
mąki pszennej pełnoziarnistej460 g
wody o temp. pokojowej250 g
mąki pszennej typ 5502 łyżeczki
soli kamiennejspora garść suszonych
śliwek200 g letniej
wodydodatkowo – kilka łyżek
mąki pszennej typ 5502 łyżeczki
olejuPRZYGOTOWANIE:Do sporej miski wsypać 100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej, 500 g
maki pszennej pełnoziarnistej, 225 g zakwasu żytniego oraz ciepłą, ale nie gorącą
wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki. Przygotowałam to dzień przed pieczeniem
chleba, więc stało w lodówce 15 godzin.Następnego dnia dodać pozostałe składniki: 250 g
mąki pszennej 550 , 2 łyżeczki
soli kamiennej, sporą garść suszonych
śliwek ( jeśli są zbyt duże można je pokroić) oraz 200 g
wody. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Przykryć i odstawić na 3 godziny, aby ciasto lekko podrosło.Następnie wykładamy na posypaną
mąką stolnicę i kilkukrotnie ugniatamy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych
mąką. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, przed wstawieniem foremek,
chleb posypać
mąką. Piec 45 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni o dopiec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego :)