ßßß
 
            
         SKŁADNIKI: na 2 bochenki:225 g zakwasu żytniego100 g mąki żytniej pełnoziarnistej500 g mąki pszennej pełnoziarnistej460 g wody o temp. pokojowej250 g mąki pszennej typ 5502 łyżeczki soli kamiennejspora garść suszonych śliwek200 g letniej wodydodatkowo – kilka łyżek mąki pszennej typ 5502 łyżeczki olejuPRZYGOTOWANIE:Do sporej miski wsypać 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej, 500 g maki pszennej pełnoziarnistej, 225 g zakwasu żytniego oraz ciepłą, ale nie gorącą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki. Przygotowałam to dzień przed pieczeniem chleba, więc stało w lodówce 15 godzin.Następnego dnia dodać pozostałe składniki: 250 g mąki pszennej 550 , 2 łyżeczki soli kamiennej, sporą garść suszonych śliwek ( jeśli są zbyt duże można je pokroić) oraz 200 g wody. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Przykryć i odstawić na 3 godziny, aby ciasto lekko podrosło.Następnie wykładamy na posypaną mąką stolnicę i kilkukrotnie ugniatamy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, przed wstawieniem foremek, chleb posypać mąką. Piec 45 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni o dopiec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego :)
SKŁADNIKI: na 2 bochenki:225 g zakwasu żytniego100 g mąki żytniej pełnoziarnistej500 g mąki pszennej pełnoziarnistej460 g wody o temp. pokojowej250 g mąki pszennej typ 5502 łyżeczki soli kamiennejspora garść suszonych śliwek200 g letniej wodydodatkowo – kilka łyżek mąki pszennej typ 5502 łyżeczki olejuPRZYGOTOWANIE:Do sporej miski wsypać 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej, 500 g maki pszennej pełnoziarnistej, 225 g zakwasu żytniego oraz ciepłą, ale nie gorącą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki. Przygotowałam to dzień przed pieczeniem chleba, więc stało w lodówce 15 godzin.Następnego dnia dodać pozostałe składniki: 250 g mąki pszennej 550 , 2 łyżeczki soli kamiennej, sporą garść suszonych śliwek ( jeśli są zbyt duże można je pokroić) oraz 200 g wody. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Przykryć i odstawić na 3 godziny, aby ciasto lekko podrosło.Następnie wykładamy na posypaną mąką stolnicę i kilkukrotnie ugniatamy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, przed wstawieniem foremek, chleb posypać mąką. Piec 45 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni o dopiec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego :)