Wykonanie
Raz na jakiś czas staram się gotować z kuchni azjatyckiej. Widziałam całe mnóstwo przepisów z użyciem
mleczka kokosowego , ale sama nie miałam przyjemności spróbować. Tą zupą bardzo mile zaskoczyłam całą rodzinkę , ale najbardziej smakowała Zosi. Jest lekko ostrawa, ciut słodko-słona, a przy tym mocno orzeźwiająca. Szaleństwo dla kubków
smakowych :) Polecam.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
bulion warzywny 800 ml
mleczko kokosowe 300 ml
makaron ryżowy do dań azjatyckich 1 opakowanie
cukinia mała 1 szt
marchewka 1 szt
por 1 szt
papryka czerwona 1 szt
papryczka chilli 1 mała
pierś z kurczaka 1 podwójna
curry zielone 1/2 łyżeczki
dymka 1 pęczek
szalotka 1 szt
czosnek 1 ząbek
imbir świeży 1/2 łyżeczki
kurkuma 1/2 łyżeczki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
sos rybny 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
masło 1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka opłukać i pokroić w mniejszą kostkę. W rondlu rozpuścić
masło i podsmażyć
mięso. Następnie dodać bardzo drobno pokrojoną
szalotkę,
chilli, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz starty
imbir, podsmażać. Po 2 -3 minutach dodać pokrojoną w paski
paprykę,
cukinię oraz
marchewkę. Podsmażać kolejne 2-3 minuty. Dodać
bulion warzywny,
mleczko kokosowe,
sos rybny i
sojowy oraz pozostałe
przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.
Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu Rozłożyć na 4 miseczki, zalać gorącą zupą. Z wierzchu posypać posiekaną
dymką. Smacznego:)Zupa najbardziej smakowała córze :)