Wykonanie
Już dawno chciałam coś takiego zrobić.Na początku myślałam żeby zrobić tartę,
potem postanowiłam, że zrobić mini tarty a na końcu stanęło, że mam ochotę na kruche babeczki na słono.Kupne
spody nie zasmakowały mi ostatnio...więc tym razem zrobiłam koszyczki z ciasta gotowego, kruchego.Miałam też początkowo w planie wyciąć dużą szklanką koła i z nich zrobić
spody, ale stwierdziłam że zmarnuje przez to trochę ciasta, a zbierać resztek i ich wałkować ponownie mi sie nie chciało.Tak więc zwyczajnie ciasto pocięłam na równe kwadraty.
Składniki:opakowanie ciasta kruchego2
piersi z kurczakaopakowanie Pomysłu na Papirus - smak
czosnkowy3 liście
kapusty pekińskiejkawałek
cebuli3 plastry
sera żółtegomieszanka
przyprawy -
suszone pomidory ze
szczypiorkiemWykonanie:Ciasto gotowe kruche rozwijam na stół. Nie zdejmuję dołączonego papieru do pieczenia.Ciasto podzieliłam po prostu na równe kawałki. Poszczególne kwadraty wkładam w otwory foremki do wypieków muffinów. Ugniatam lekko do na kształt koszyczka. Dno nakłuwam widelcem kilka
razy. Takie koszyczki piekę w temp 180C około 15 minut.W tym czasie
pierś z kurczaka przecinam na 2 cienkie kotlety tak aby wyszły nam 4. Smażę w papirusie zgodnie z instrukcją na opakowaniu oko 7 minut z każdej strony. Po usmażeniu
mięsko kroję w drobną kostkę. Mi do koszyczków weszły 3 piersi - ale usmażyłam cztery bo nie chciałam zmarnować papirusu.
Kapustę pekińską myję i siekam w drobne kawałki.
Cebulkę obieram i siekam. Koszyczki wyciągam z pieca i
daje im chwilę aby się schłodziły i usztywniły. Następnie do środka upycham
mięso. Na to kładę
kapustę pekińską i trochę
cebuli. Posypuję
suszonym pomidorkiem ze
szczypiorkiem.Na sam wierzch kładę
ser żółty.Całość zapiekam chwilę w piecu aż
ser się rozpuści.