Wykonanie
Przepis ten zawiera wiele składników, dlatego jest to pracochłonna, ale smaczna
sałatka, w której wyczuć możemy różne smaki. To typ warstwowej sałatki, której składniki można układać wedle własnego uznania.Składniki:g łówka
kapusty pekińskiej,podwójna
pierś z kurczaka,
przyprawa kebab gyros,4-5 średniej wielkości
ogórków korniszonych,puszka
kukurydzy,
ketchup,
majonez,
cebula średniej wielkości,
ser żółty,
szczypiorek do ozdobyPrzygotowanie:Na spód miski wyłożyć ćwiartkę poszatkowanej drobno
kapusty pekińskiej. Następnie kładziemy
kurczaka, którego wcześniej panierujemy w
przyprawie kebab gyros i podsmażamy na
oleju do miękkości. Na
kurczaku układamy pokrojone cienko w półtalarki
cebulę.
Te trzy warstwy polewamy
ketchupem lub przygotowanym sosem gyros .
Następnymi warstwami są :
ogórki korniszone, które kroimy w kostkę lub plasterki. Warstwę
ogórków posypujemy
kukurydzą i polewamy obficie
ketchupem.
Na
ketchupie rozsmarowujemy
majonez( cały słoiczek w zależności od ilości przygotowanej sałatki) i przykrywamy grubą warstwą
kapusty pekińskiej. Na wierzchu zcieramy na grubych oczkach tarki
ser żółty. Dla ładnego wyglądu
sałatkę można udekorować
szczypiorkiem wedle uznania.