Wykonanie
Dzisiejszy przepis czekał trochę na opublikowanie:) Ta
tarta powstała w oczekiwaniu na niespodziewanych gości, wykorzystałem to, co było pod ręką i tak wszystkim zasmakowało, że tartę ribiłem już trzy
razy w ciągu dwóch tygodni!

Przepis banalnie prosty :- 200g
mąki pszennej- 100g
masła- 50g
cukru- 1
jajko- szczypta
soliZe wszystkich składników zagnieć szybko ciasto, rozwałkuj, umieścić w formie do tarty i schłódź przez chwilę w zamrażarce. Najlepiej wyłożyć ciasto papierem do pieczenia i wsypać do środka ziarna
grochu / specjalne
groszki do pieczenia - dzięki temu ciasto będzie równe. Podpiecz z
grochem przez 10 minut w 220 stopniach, następnie zdejmij papier z
grochem i piecz jeszcze 3 minuty, żeby spód nie był surowy/ bez
grochu piecz około 10 minut i wyjmij z piekarnika. Obniż temperaturę do 165 stopni.

Do środka ciasta:- 6-7 łyżki
porzeczek ze słoika, można zastąpić powidłami.- 2 łyżeczki
mąki pszennej jeśli używasz
owoców a nie
dżemu,- 3
białka z dużych
jajek,- 3 łyżki
soku z cytryny- 150g
cukru- szczypta
soliDno ciasta wyłóż równo
porzeczkami (bez płynu) posyp
mąką i wymieszaj/ wyłóż
dżemem.
Białka z
cukrem utrzyj na gładką sztywną pianę, dodaj
sok z cytryny pod koniec miksowania.
Porzeczki przykryj
bezą i wstaw ciasto do piekarnika. Piecz z termoobiegiem przez 45 - 55 minut. Wyjmij tartę z piekarnika lub pozostaw ją w nim do ostygnięcia

.Smacznego!