Wykonanie
1 kg
kiszonej kapusty500 g łuskanego, suszonego
grochu1 duża
cebula50 g
suszonych grzybów4
liście laurowe2 łyżki
oleju rzepakowego3–4 łyżki
masła (można pominąć w wersji wegańskiej)suszony lub świeży
lubczykświeżo zmielony
czarny pieprzsólPRZEPIS na 8-10 porcjiBezglutenowy
Grzybki1.
Grzybki opłucz, przełóż do niewielkiego garnka i zalej zimną
wodą. Odstaw na noc do namoczenia. 2. Po namoczeniu zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, dodaj
liście laurowe i gotuj do miękkości (ok. godzinę). 3. Ugotowane
grzyby odcedź, zachowując
wywar (możesz z niego ugotować zupę
grzybową lub dodać do wigilijnego barszczu) i drobno posiekaj.
Groch1.
Groch przepłucz i zalej zimną
wodą (kilka cm ponad poziom
grochu). Odstaw do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Następnie odcedź, nalej świeżej i zagotuj. 3. Gotuj na małym ogniu ok. 30-45 minut, często mieszając, by
groch nie przypalił się. Kiedy ziarenka
grochu będą zupełnie miękkie,
groch jest gotowy.
Kiszona kapusta1.
Kapustę przepłucz w durszlaku pod zimną
wodą, aż nabierze porządanego, delikatnie kwaśnego smaku – punkt wymagany tylko w przypadku bardzo kwaśnej
kapusty. 2. Następnie odciśnij i ugotuj do miękkości ok. 45 minut w takiej ilości
wody, aby lekko przykrywała
kapustę. Przez pierwszy kwadrans nie przykrywaj garnka. Pod koniec gotowania większość
wody powinna wyparować.1. Na patelni na
oleju podsmaż posiekaną
cebulę razem z
grzybkami. 2. Ugotowaną
kapustę połącz z odcedzonym
grochem (ja zazwyczaj przecieram
groch przez metalowe sitko, zostawiając 2-3 łyżki całych ziarenek). 3. Dodaj podsmażoną
cebulkę z
grzybkami. Dopraw
solą,
pieprzem i
lubczykiem według uznania. 4. Wszystko razem wymieszaj i podsmaż jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec opcjonalnie dodaj 3–4 łyżki
masła i jeszcze raz wymieszaj. Najlepiej ugotować dzień lub dwa przed podaniem, zostawiając do przegryzienia się składników. Podawać gorącą.
Malinowo-
migdałowe pralinki
Ciastka z
rodzynkami i
czekoladą