Uwielbiam połączenie solonych orzeszków i czekolady. Kiedyś myślałam, że pasują do siebie, jak kwiatek do kożucha. Nic bardziej mylnego. Odrobina soli doskonale podkreśla smak czekolady!Składniki (na około 30 ciastek):-1/2 szklanki solonych orzeszków-185g masła-3/4 szklanki brązowego cukru-50g gorzkiej czekolady (lub po 25g czekolady gorzkiej i mlecznej)-2 jajka-1/4 szklanki mleka-3 szklanki płatków owsianych górskich-1/2 łyżeczki soli-1 szklanka mąki pełnoziarnistej-1/2 łyżeczki sody-1 łyżeczka ekstraktu z waniliiCzekoladę i orzeszki siekamy na kawałki (orzechy tylko z grubsza).Mąkę mieszamy z sodą i solą. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy jajka, jedno po drugim a następnie mleko. Łyżka po łyżce, dodajemy mąkę i miksujemy Na końcu wsypujemy płatki, czekoladę i orzeszki i dokładnie mieszamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe) i układamy w dość dużych odstępach na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 17-20 minut. Przed włożenie do piekarnika, ciastka można schłodzić w lodówce.Smacznego!