ßßß Cookit - przepis na Nalewka piernikowa

Nalewka piernikowa

nazwa

Wykonanie

Do świąt jeszcze daleko, ale warto zadbać o atmosferę i stworzenie dodatków w odpowiednim czasie. Nalewka piernikowa to znakomity prezent pod choinkę, dodatek do rozgrzewającej herbaty albo sposób na ogrzanie się w zimny i deszczowy dzień. Mały kieliszeczek może uchronić nas wówczas przed przeziębieniem. Podana w proporcji 1:1 z mlekiem kokosowym stanie się intrygującym świątecznym likierem. Jest także doskonała do nasączania biszkoptów.
Składniki
garść anyżu gwiazdkowego (50 g)
2 laski cynamonu cejlońskiego
1 laska wanilii
5 ziaren kardamonu
4 goździki
0 , 5 l wódeczki
0,5 szklanki miodu
1 szklanka wody
Przygotowanie
Laskę wanilii przekroić na pół, wydrążyć miąższ, ziarenka i wrzucić do słoja. Dosypać anyż gwiazdkowy, goździki, kardamon oraz cynamon rozgnieciony na kawałki tłuczkiem. Wszystko zalać wódeczką. Zakręcić lub dobrze przykryć słój i odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Co kilka dni dobrze jest potrząsnąć słojem. Po dwóch lub trzech tygodniach odcedzić przyprawy. W garnku zagotować wodę i wlać do niej miód. Na bardzo małym ogniu podgrzewać miód, aż stworzy z wodą w miarę jednolity płyn. Przestudzić i przecedzić przez gazę lub gęste sito. Można nie przecedzać, ale wtedy nalewka na dnie będzie mętna. Wodę z miodem wystudzić i dodać korzennego alkoholu ze słoja. Wymieszać, zostawić w większym, zakręcanym naczyniu na jeden dzień, a potem rozlać do butelek.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/11/nalewka-piernikowa.html