Wykonanie
Do świąt jeszcze daleko, ale warto zadbać o atmosferę i stworzenie dodatków w odpowiednim czasie.
Nalewka piernikowa to znakomity prezent pod choinkę, dodatek do rozgrzewającej
herbaty albo sposób na ogrzanie się w zimny i deszczowy dzień. Mały kieliszeczek może uchronić nas wówczas przed przeziębieniem. Podana w proporcji 1:1 z
mlekiem kokosowym stanie się intrygującym świątecznym
likierem. Jest także doskonała do nasączania
biszkoptów.
Składnikigarść
anyżu gwiazdkowego (50 g)2 laski
cynamonu cejlońskiego1
laska wanilii5 ziaren
kardamonu4
goździki0 , 5 l wódeczki0,5 szklanki
miodu1 szklanka
wodyPrzygotowanie
Laskę wanilii przekroić na pół, wydrążyć miąższ, ziarenka i wrzucić do słoja. Dosypać
anyż gwiazdkowy,
goździki,
kardamon oraz
cynamon rozgnieciony na kawałki tłuczkiem. Wszystko zalać wódeczką. Zakręcić lub dobrze przykryć
słój i odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Co kilka dni dobrze jest potrząsnąć słojem. Po dwóch lub
trzech tygodniach odcedzić
przyprawy. W garnku zagotować
wodę i wlać do niej
miód. Na bardzo małym ogniu podgrzewać
miód, aż stworzy z
wodą w miarę jednolity płyn. Przestudzić i przecedzić przez gazę lub gęste sito. Można nie przecedzać, ale wtedy
nalewka na dnie będzie mętna.
Wodę z
miodem wystudzić i dodać korzennego
alkoholu ze słoja. Wymieszać, zostawić w większym, zakręcanym naczyniu na jeden dzień, a
potem rozlać do butelek.