Wykonanie
Miodowy krupnik to pyszny słodki trunek na bazie
wódki i
miodu z dodatkami :)
Składniki:500 ml
czystej wódki 40%1 szklanka naturalnego płynnego
miodu1 szklanka gorącej
wody6
goździków1 łyżeczka mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1
laska waniliiSposób przygotowania:1.
Miód wymieszać z gorącą
wodą i pozostałymi
przyprawami, dodać
laskę wanilii przekroić wzdłuż na cztery części. Wszystko podgrzać, ale nie gotować.2. Zestawić z ognia, wlać
wódkę i całość wymieszać. Przelać do słoika i odstawić na 2-3 dni.3. Trunek przefiltrować dwukrotnie przez gazę lub tetrówkę, przelać do butelki.4. Krupnik jest gotowy do spożycia. Wychodzi ok 1 litra trunku.Na zdrowie!Źródło: Przy
kuchennym stole