ßßß Cookit - przepis na Brukselka w sosie kokosowym z prażonym sezamem

Brukselka w sosie kokosowym z prażonym sezamem

nazwa

Wykonanie

Często słyszę, że ktoś nie lubi i nie jada brukselki. Jak można nie lubić takiej pysznej kapustki? Pewnie można i wolno nie lubić, ale warto też spróbować do niej wracać od czasu do czasu niekoniecznie w wersji z tartą bułką. Kapusta brukselska jest bogata w błonnik i ma niewiele kalorii. Zawiera sporo glukozynolanów – substancji chroniących przed nowotwotworami, a także siarkę i związki pomagające eliminować z organizmu toksyny.
O witaminach i minerałach nie wspominając.
Wiele osób skarży się na gorycz brukselki i kłopotliwe gazy po jej zjedzeniu. Ja gotuję ją zawsze w odkrytym garnku, jak wszystkie kapusty, lub kiedy gotuję na parze, co jakiś czas uchylam pokrywkę. To pomaga pozbyć się związków gazotwórczych. Gorycz w brukselce pomaga zlikwidować dodatek szczypty cukru do gotowania. I coś jeszcze: nie należy jej rozgotowywać, bo wtedy będzie niesmaczna, jednak jeśli zjemy ją twardą, na pewno nie będziemy czuli się komfortowo. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana, bo straci wtedy nie tylko na smaku, ale również znacznie na zawartości witamin.
Składniki (2 porcje)
1 kg brukselki
¾ szklanki mleka kokosowego
1 łyżka mielonego czosnku
4 posiekane suszone pomidory
4 łyżki sezamu
3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
pieprz, sól, szczypta cukru nierafinowanego
Przygotowanie
Brukselkę obrać i umyć. Większe główeczki przekroić na pół, żeby wszystkie kapustki były mniej więcej podobnej wielkości. Zagotować wodę w dużym garnku, dodać szczyptę cukru i posolić. Wrzucić umytą brukselkę i gotować, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. W tym czasie rozgrzać dużą patelnię i wsypać sezam. Uprażyć na złoto na średnim ogniu, poruszając patelnią. Przesypać sezam do miseczki i na tę samą patelnię wlać mleko kokosowe. Dodać czosnek mielony i niedźwiedzi, posiekane suszone pomidory oraz sól. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gdy sos lekko zgęstnieje, doprawić pieprzem i wsypać ugotowaną brukselkę. Wymieszać, aby kapustki dokładnie pokryły się sosem. Posypać uprażonym sezamem.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/11/brukselka-w-sosie-kokosowym-z-prazonym.html