Wykonanie
W skład dumnie wkroczą:400-500 g
brukselki (albo torebka mrożonej)1/2 dużego
pora (ja uważam, że jest trujący, ale wszak dziś nie gotuje dla siebie ;))
pomidory suszone w zalewie (kilka połówek do smaku)1/2 puszki gęstego
mleka kokosowego (lub mniej lub więcej, jak kto lubi)
sólpieprzczosnek (2, 3 ząbki)Żeby te składniki wkroczyły trzeba im zrobić pi
razy soja tak:
Pomidorki suszone kroimy w kosteczkę jeśli ktoś nie lubi to w kostkę i podsmażamy na małym ogniu, ale nie bezpośrednio tylko tak na patelni, najlepiej na
oleju, w którym siedziały w słoiczku. W tym czasie szybciutko
brukselkę i
pora kroimy w dość grube plasterki i dodajemy do
pomidorków. Dolewamy trochę
wody i dusimy kilka minut pod przykryciem. Dodajemy
mleko kokosowe - ilość według uznania. Ja dałam pół puszkiDodajemy zmiażdżony
czosnek,
sól i
pieprz i dusimy jeszcze kilka minut. Mieszamy z ugotowanym
makaronem czy z czym tam chcecie i danie jest gotowe do spożycia.Danie gotowe do spożycia wygląda tak:
Pomysł zapożyczony z naszej niezawodnej Puszki