ßßß Cookit - przepis na Brukselka z mleczkiem kokosowym

Brukselka z mleczkiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

W skład dumnie wkroczą:
400-500 g brukselki (albo torebka mrożonej)
1/2 dużego pora (ja uważam, że jest trujący, ale wszak dziś nie gotuje dla siebie ;))
pomidory suszone w zalewie (kilka połówek do smaku)
1/2 puszki gęstego mleka kokosowego (lub mniej lub więcej, jak kto lubi)
sól
pieprz
czosnek (2, 3 ząbki)
Żeby te składniki wkroczyły trzeba im zrobić pi razy soja tak:
Pomidorki suszone kroimy w kosteczkę jeśli ktoś nie lubi to w kostkę i podsmażamy na małym ogniu, ale nie bezpośrednio tylko tak na patelni, najlepiej na oleju, w którym siedziały w słoiczku. W tym czasie szybciutko brukselkę i pora kroimy w dość grube plasterki i dodajemy do pomidorków. Dolewamy trochę wody i dusimy kilka minut pod przykryciem. Dodajemy mleko kokosowe - ilość według uznania. Ja dałam pół puszki
Dodajemy zmiażdżony czosnek,sól i pieprz i dusimy jeszcze kilka minut. Mieszamy z ugotowanym makaronem czy z czym tam chcecie i danie jest gotowe do spożycia.
Danie gotowe do spożycia wygląda tak:
Pomysł zapożyczony z naszej niezawodnej Puszki
Źródło:http://polykajzsurri.blogspot.com/2013/04/brukselka-z-mleczkiem-kokosowym.html