ßßß Cookit - przepis na Placki szpinakowo - bananowe z mąką gryczaną

Placki szpinakowo - bananowe z mąką gryczaną

nazwa

Wykonanie

Co zrobić, gdy zapomniane banany nagle ujrzały światło dzienne, w lodówce tylko garstka szpinaku, a śniadania w domu to już rodzinna tradycja? Ratować sytuację. Jeśli zrobimy większe placki, naprawdę będą gotowe szybko i unikniemy przypadkowych zakupów w cukierni po drodze do szkoły lub pracy, bo będziemy już najedzeni. I to nie byle jakim śniadaniem! Najbardziej polecam do nich chutney, daktyladę albo powidła śliwkowe.
Składniki (na około 20 małych placuszków)
2 dojrzałe banany
duża garść szpinaku baby
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
1 jajo
1 łyżeczka cynamonu mielonego
szczypta soli
masło klarowane do posmarowania patelni
Przygotowanie
Szpinak umyć i obrać banany. Oba składniki zmiksować, dodać jajo, sól, cynamon i mąkę oraz wodę. Wszystko dobrze wymieszać trzepaczką. Rozgrzać patelnię posmarowaną klarowanym masłem i smażyć placki bez tłuszczu na rumiano z obu stron. Można podać z dowolną pastę lub powidłami.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/10/placki-szpinakowo-bananowe-z-maka.html