ßßß Cookit - przepis na Ketchup z cukinii domowej roboty

Ketchup z cukinii domowej roboty

nazwa

Wykonanie

Sprawdzaliście kiedyś skład ketchupu? Zazwyczaj czytając etykietkę skupiamy się na zawartości pomidorów, wybieramy te z największą ilością a zupełnie nie zwracamy uwagi na jej dalszą część. Najczęściej drugim składnikiem pod względem ilości dodanej do produktu jest cukier, który daje słodkawy posmak i w dużej mierze odpowiada za kaloryczność produktu. Oczywiście przeczesując ketchupowe półki w sklepach z pewnością znajdziemy ten z nieco lepszym składem ale dziś nie będzie o sklepowym odpowiedniku, a o sposobie na swój własny ketchup. I to nie byle jaki bo najlepszy ketchup z cukinii!
Gdy tylko na fb wrzuciłam zdjęcie domowych pomidorków pojawiło się pytanie o przepis na domowy ketchup. Dodatkowo worek cukinii, który sprezentowali nam znajomi przybliżył mnie do realizacji długo już odkładanego planu przygotowania domowego ketchupu z cukinii. Sprężyłam się i powstały moje pierwsze słoiczki z domowym, pysznym i aromatycznym ketchupem. Przepis został zaczerpnięty z bloga Jadłonomia i lekko zmodyfikowany w mojej kuchni.
Składniki na 11 słoiczków (200g):
Cukinia 1,5 kg
Cebula 0,5 kg
Jabłko 1 szt
Papryczka chilli 1 szt
Imbir 2 cm
Koncentrat pomidorowy 2 słoiczki po 190g
Ocet winny 1/4- 1/2 szkl.
Cukier trzcinowy 1/4 szkl.
Przyprawy: ziele angielskie(1szt), listek laurowy(1szt), goździki (2 szt), słodka i ostra papryka (po 1 łyżeczce), cynamon(1/2 łyżeczki), lubczyk, oregano, bazylia ( po 1/2 łyżeczki), gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki), sól, pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania:
Cukinie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na papkę. Mus z cukinii posypujemy 1/2 łyżki soli i odstawiamy na godzinę. W między czasie obieramy cebule i kroimy w piórka a następnie zabieramy się za pozostałe składniki. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę a chilli i imbir w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę, jabłko, chilli, imbir oraz ziele angielskie, goździki i listek laurowy. Całość podsmażamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie wybieramy z garnka goździki, listek oraz ziele i dodajemy cukinię. Dusimy całość ok 25 minut, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier trzcinowy, ocet, oraz pozostałe przyprawy.
Mała rada : Jeśli nie chcecie by Wasz ketchup z cukinii wyszedł za ostry zmniejszcie porcję świeżego chilli do połowy oraz dodajcie tylko pół łyżeczki ostrej papryki lub zupełnie zrezygnujcie z papryki w proszku. Po dodaniu całej papryczki i łyżeczki przyprawy otrzymamy dość ostry ketchup.
Ketchup dusimy około godziny pamiętając o częstym mieszaniu. Pod koniec duszenia możemy doprawić ketchup z cukinii do smaku. Ja dodałam octu i odrobinę soli, z tego też względu proporcja octu w przepisie jest ruchoma (łącznie dodałam około pół szklanki octu). Tak przygotowany ketchup blendujemy na masę o jednolitej konsystencji. Zagotowujemy i jeszcze gotujący się ketchup przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków. Zakręcone słoiczki odwracamy wieczkiem do dołu i przykrywamy ściereczką. Aby mieć pewność co do prawidłowej pasteryzacji słoiczki możemy wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 110° lub gotujemy je przez 10-15 minut w garnku z wodą pod przykryciem. Słoiczki studzimy, opisujemy i odstawiamy do spiżarki.
Oczywiście jeden słoiczek został wstawiony od razu do lodówki i już następnego dnia wypróbowany. I powiem Wam że jest genialny! Świetnie sprawdza się na domowej tortilli z kurczakiem i warzywami, na kanapkach zamiast masła czy innego smarowidła, a także na pizzy czy makaronach. Smakiem przypomina mi trochę sos do ryby w pomidorach, więc myślę że i w tej opcji poradzi sobie naprawdę dobrze. Przepis może i pracochłonny ale efekt powala, a poziom satysfakcji +1000. To co kto podejmuje wyzwanie i robi swój ketchup z cukinii?
Pozdrawiam
SmakUla.
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/ketchup-z-cukinii-domowej-roboty