Wykonanie
Sprawdzaliście kiedyś skład ketchupu? Zazwyczaj czytając etykietkę skupiamy się na zawartości
pomidorów, wybieramy te z największą ilością a zupełnie nie zwracamy uwagi na jej dalszą część. Najczęściej drugim składnikiem pod względem ilości dodanej do produktu jest
cukier, który
daje słodkawy posmak i w dużej mierze odpowiada za kaloryczność produktu. Oczywiście przeczesując
ketchupowe półki w sklepach z pewnością znajdziemy ten z nieco lepszym składem ale dziś nie będzie o sklepowym odpowiedniku, a o sposobie na swój własny
ketchup. I to nie byle jaki bo najlepszy
ketchup z
cukinii!Gdy tylko na fb wrzuciłam zdjęcie domowych
pomidorków pojawiło się pytanie o przepis na domowy
ketchup. Dodatkowo worek
cukinii, który sprezentowali nam znajomi przybliżył mnie do realizacji długo już odkładanego
planu przygotowania domowego
ketchupu z
cukinii. Sprężyłam się i powstały moje pierwsze słoiczki z domowym, pysznym i aromatycznym
ketchupem. Przepis został zaczerpnięty z bloga Jadłonomia i lekko zmodyfikowany w mojej kuchni.
Składniki na 11 słoiczków (200g):
Cukinia 1,5 kg
Cebula 0,5 kg
Jabłko 1 szt
Papryczka chilli 1 szt
Imbir 2 cm
Koncentrat pomidorowy 2 słoiczki po 190g
Ocet winny 1/4- 1/2 szkl.
Cukier trzcinowy 1/4 szkl.
Przyprawy:
ziele angielskie(1szt),
listek laurowy(1szt),
goździki (2 szt), słodka i
ostra papryka (po 1 łyżeczce),
cynamon(1/2 łyżeczki),
lubczyk,
oregano,
bazylia ( po 1/2 łyżeczki),
gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki),
sól,
pieprz (do smaku)Sposób przygotowania:
Cukinie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na papkę. Mus z
cukinii posypujemy 1/2 łyżki
soli i odstawiamy na godzinę. W
między czasie obieramy
cebule i kroimy w piórka a następnie zabieramy się za pozostałe składniki.
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę a
chilli i
imbir w plasterki. W garnku rozgrzewamy
olej i dodajemy
cebulę,
jabłko,
chilli,
imbir oraz
ziele angielskie,
goździki i
listek laurowy. Całość podsmażamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie wybieramy z garnka
goździki, listek oraz ziele i dodajemy
cukinię. Dusimy całość ok 25 minut, a następnie dodajemy
koncentrat pomidorowy,
cukier trzcinowy,
ocet, oraz pozostałe
przyprawy.
Mała rada : Jeśli nie chcecie by Wasz
ketchup z
cukinii wyszedł za ostry zmniejszcie porcję świeżego
chilli do połowy oraz dodajcie tylko pół łyżeczki
ostrej papryki lub zupełnie zrezygnujcie z
papryki w proszku. Po dodaniu całej papryczki i łyżeczki
przyprawy otrzymamy dość ostry
ketchup.
Ketchup dusimy około godziny pamiętając o częstym mieszaniu. Pod koniec duszenia możemy doprawić
ketchup z
cukinii do smaku. Ja dodałam
octu i odrobinę
soli, z tego też względu proporcja
octu w przepisie jest ruchoma (łącznie dodałam około pół szklanki
octu). Tak przygotowany
ketchup blendujemy na masę o jednolitej konsystencji. Zagotowujemy i jeszcze gotujący się
ketchup przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków. Zakręcone słoiczki odwracamy wieczkiem do dołu i przykrywamy ściereczką. Aby
mieć pewność co do prawidłowej pasteryzacji słoiczki możemy wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 110° lub gotujemy je przez 10-15 minut w garnku z
wodą pod przykryciem. Słoiczki studzimy, opisujemy i odstawiamy do spiżarki.
Oczywiście jeden słoiczek został wstawiony od razu do lodówki i już następnego dnia wypróbowany. I
powiem Wam że jest genialny! Świetnie sprawdza się na domowej tortilli z
kurczakiem i warzywami, na kanapkach zamiast
masła czy innego smarowidła, a także na pizzy czy makaronach. Smakiem przypomina mi trochę sos do
ryby w pomidorach, więc myślę że i w tej opcji poradzi sobie naprawdę dobrze. Przepis może i pracochłonny ale efekt powala, a poziom satysfakcji +1000. To co kto podejmuje wyzwanie i robi swój
ketchup z cukinii?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...